Jom Buat Duit!!!!

Tuesday, 19 March 2013

Sungai Tekala, Semenyih

Salam Sayang...
 
Last entry haritu aina janji nk cerita pasal Sungai Tekala an?? so... jom start story.. ok Sungai Tekala ni org selalu panggil "Air Terjun Sungai Tekala".. nak tahu sebab ape? Sebab dekat satu sudut sungai tu ade air terjunla...ahaks..
 
Ok u olls, meh aina story sikit pasal Sungai Tekala....

Air Terjun Sungai Tekala
google image
Jaraknya dari Semenyih ialah 16 kilometer dan 23 km dari bandar Kajang. Dari Kuala Lumpur 48 km atau 45 minit dengan berkereta. Air terjun ini begitu jernih dan alam persekitaran begitu damai sekali serta boleh melapangkan fikiran.
Keluasan kawasannya lebih dua setengah ekar dan terdapat tujuh tingkat air terjun dari bawah sampai ke puncaknya.
Google image
Selain air terjun Sungai Tekala, terdapat tiga lagi kawasan rekreasi berhampiran iaitu :
 
- Kolam Air Panas Sungai Lalang
- Air Terjun Sungai Gabai
- Air Terjun Sungai Batangsi
 
Kedudukannya sangat strategik di pinggir jalan raya ke Hulu Langat dan ke Kuala Kelawang di Negeri Sembilan. Terdapat pelbagai kemudahan disediakan seperti :
  • Gerai menjual makanan dan minuman ( Pas mandi selalunya i olls n u olls mesti dhge n lapa)
  • Surau (Seronok2 juga, yang wajib jgn dilupa k)
  • Bilik persalinan (mmg kene adela, tak kan lah nk balik basah2..hahaha)
  • Tempat berteduh
  • Tong Sampah ( jgn buang sampah dlm sungai)
Itu serba sedikit info pasal Sungai Tekala.. nk tahu lebih lanjut, sila layari laman web ini :-
Wah!!! tengok n bace pon rase mcm best an?? ingat x entry lepas "Jom Panjat Bukit Broga" .. Lepas je dorg panjat Broga, dorang decide nk pergi mndi dekat sini (Sungai Tekala).. ok memang aina xde ok.. sedey..hahaha
Pasal Sungai Tekala ni pun dorang yang cerita termasukla gambar2 yang aina akan tunjuk nanti..heee.. thanks u olls..
 
 
Wajah2 excited nak mandi sungai..hee.. setelah berpenat lelah panjat bukit.. bolehla sejukkan badan dekat sini..heee


Bukan dekat tepi pantai je boleh main pasir taw.. dekat tepi sungai pon boleh..heee..emm sape yang dekat ujung tu?? sian dye tade kwn..hee


Tak tahu motif dorang main pasir ni.. nak kate buat istana pasir.. xnmpak pun istananya..heee..emm cari kerang kot.. xpon cari ketam...ketam??haha...

 
U olls perasan x something? pasal mamat ni.. hahaha.. if u olls perasan, 90% gambar2 dye.. semua die buat peace... penyakit ini telah menular juge dekat tunang nya..ihiks... 
 
 
Kebiasaan bg pengunjung yang datang, wajib snap picture dekat depan ni dulu..heee.. bukti bahawa mereka telah sampai di Sungai Tekala ni...heee 

 
Ok u olls.. bkn dekat kapal titanic je boleh buat mcm ni.. cube tgok ni.. dekat tepi sungai pon boleh..hahaha...
Bagi yang memang tak tahu this area.. kat bwh ni aina ade bg lagi sikit details pasal Sungai Tekala.. So, nanti bolehla guna GPS u olls yang mahal2 tu..heee..
State
Selangor
Location
near the Semenyih Dam
Coordinates and map
Water Source
Stream
Waterfall Profile
Cascade & Vertical Fall
Accessibility
Drive-by
Ok la u olls.. sampai sini dulu story pasal sungai.. if de sungai2 lain yang lebih menarik.. boleh la share k..heee...
 
*******************************SALAM DARI AINALISTA***************************
 

11 comments:

  1. bilik persalinan dia okay tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Die toilet biasa je.. so kene pandai2 la nak salin baju.. heee,, Tapi best.. Nak picnic pon ok

      Delete
  2. just planning nak p picnic today kat sini. full x org klu weekend? thanks ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok je tmpat ni.. byk space.. so don worry..

      Delete
  3. Nice post. I was checking constantly this wedding blog and
    I'm impressed! Very helpful info specifically the last part :
    ) I care for such information much. I was looking for this
    particular information for a long time. Thank you and good luck.


    my web page weding video

    ReplyDelete
  4. Masuk ada bayaran tak?

    ReplyDelete
  5. boleh bbq ke sana ?

    dari entrance nak ke sungai tu jauh ke?

    ReplyDelete
  6. boleh bbq ke sana ?

    dari entrance nak ke sungai tu jauh ke?

    ReplyDelete
  7. boleh bbq ke sana ?

    dari entrance nak ke sungai tu jauh ke?

    ReplyDelete
  8. dari segi kebersihan memang terjaga kat sini..pastu kemudahan asas semua ada..OK lah

    ReplyDelete