Jom Buat Duit!!!!

Tuesday, 14 May 2013

Checklist Untuk Hari Pertunangan


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

 
 
Semenjak aina buat entry berkenaan dengan persiapan pertunangan, makin tinggi pula yang view blog ni.. Wah ini maknanya ramai la kwn kite kt luar tu nak menamatkan zaman bujang kan?? Semoga selamat dan berjalan lancar k...
 
Okla dekat sini aina nak share sikit pasal chekclist untuk pertunangan.. Pasti ramai yang pening kepala kan, sebab xtahu ape yang nak kene buat and perlu ade untuk majlis pertunangan u olls nanti.. Checklist ini amat penting ye u olls... Dekat situla kita nak refer apa lagi yang kite kene buat and perlu buat.. jgn sampai ada yang tertinggal k..
 
Mcm u olls pg shopping jugakla kan..u oll mesti ade list barang yang nak dibeli.. kalau x tulis memang lupa la gamaknya nak beli.. and yang pling x best bnde lain plak u oll beli..heeee...yang bukan keperluan pulak tu...
 
Entry kali ni aina nak share checklist untuk pertunangan aina yang lalu, hope boleh membantu u olls semua k...
 
4 BULAN SEBELUM
 
* Tarikh Hari Pertunangan : 09 March 2013
 
Pihak lelaki hendaklah berbincang dengan keluarga sebelah perempuan bila tarikh pertunangan      akan diadakan. Tarikh pertunangan aina ditetapkan pada hari merisik. Ini entry masa merisik ritu  "My First Step: Merisik" . Sepatutnya nak buat 10 March 2013, tapi memandangkan tarikh tu jatuh pada hari ahad, so cancel sebab takut jalan jammed.. hahaha... xpela janji dapat langsung...
 
* Tempat : Sekinchan, Selangor (My Lovely Hometown)
 
Mestila dekat kampung aina... terasa kemeriahanya.. da mcm kenduri kahwin da riuhnya.. kalau org lalu lalang yang tak tahu itu majlis pertunangan, mesti dorang ingat kenduri kahwin...i love my family!!!!
 
 * Masa : 2.00 pm
 
Pukul 2.00 pm memang aina rasa paling sesuai.. selepas zohor.. senang da solat siap2 t boleh borak panjang sampai asar.. Masa yang sesuai juga untuk tetamu makan (Lunch)..heeee...
 
* Bilangan Tetamu : 200 orang
 
Disebabkan aina mempunyai keluarga yang agak besar. 200 orang itu pun mcm kurang..heeee...
 
* Jumlah Barangan Hantaran
 
Lelaki kepada Perempuan : 7 Dulang
Perempuan Ke Lelaki : 9 Dulang
 
* Tema Majlis + Baju+ Hantaran
 
Biru turqoise + Pink
3 BULAN SEBELUM
 
 
* Tempahan Pelamin
 
Tema Majlis (Pelamin) = Biru Turqoise + Pink
aina tempah dekat butik yang berdekatan dengan rumah aina.. u olls boleh refer link ini untuk tempahan pelamin area Sungai Besar http://seriandamanbeauty.blogspot.com/
 
Untuk entry aina yang lepas pasal pelamin please refer : Pelamin Tunang
 
 
 

 * Kain untuk Baju Tunang
 
Dalam tempoh ini memang da kene beli kain untuk hantar dekat tailor.. U olls boleh refer entry baju tunang.
 
Bagi majlis aina, aina je yang hantar tailor, en tunang beli baju siap je.. janji warna sama..heeee
 
 
*Book Make Up
 
Memang dah lama aina minat dengan kak Um punya hasil kerja solekan.. So untuk tunang kali ni, aina cepat book die.. memang puas hati..
 
Sesiapa yang berminat boleh like FB die ( Umzarul makeup) and view blog die http://gorgeousumzarulmakeup.blogspot.com/
 

* Tq Tag for Goodies
 
Aina Tempah tq tag gune online je.. mudah and puas hati... u olls boleh refer dekat entry ni "TQ TAQ FOR WEDDING & ENGAGEMENT"

 
2 BULAN SEBELUM
 
 
* Cincin Tunang
 
Time Beli cincin x ikot and aina x tgok pon sampai hari bertunang tu baru tengok and pakai sekali..heee... (Suprise katenyer)...
 
 
 
* Barangan Untuk Hantaran
 
Bab ni memang aina suke..heee.. shopping kot sape yang x suke.. lagi2 kalau org lain yang bayar..memang pakai tunjuk je la...
 
Beli mesti apa yang korang da list je k.. ikot senarai hantaran yang u olls da buat... boleh refer entry senarai hantaran : Senarai Hantaran Pertunangan

* shawl / Veil

Shawl yang aina pki tyme tunang memang simple,, tade belit2 pon.. pki mcm tudung bawal je.. Shawl aina beli dekat radiusite..heee
 
 * Catering

Disebabkan family aina besar.. so kami decide untuk msk sendiri.. adik beradik belah mak yang memasak..hahaha...
So da jimat dr segi manpower, just beli bahan mentah untuk masak je..hee

* Khemah dan kerusi

Sponsor by my family..
Tema pink + cream..heee (Sama Mcm Pelamin)
 
 
 * Photographer

Wah.. mesti la nak abadikan detik2 manis semase hari pertunangan kan?? So, kene la ade photographer.

Aina menggunakan khidmat photographer dari " Wak Andy Photographer Team".
 
 
1 BULAN SEBELUM
 
 

 * Barang-Barang Goodies
 
Aina just isi dengan sneks and potpourri dlm pek tu.. heee.. simple je untuk hari pertunangan.. terpulang k dekat u olls nak isi ape.. jnji u olls happy..heee
 
Sneks aina beli dekat mydin je.. banyak n murah lagi u olls.. heee.. Potpourri aina beli y da siap pek kecik2, comel2 gto.. beli dekat CT Handicraft , Seksyen 19 Shah Alam.
 
 
 
* Decide wakil family untuk pihak perempuan
 
 Ayah aina ni pemalu sikit.. so die wakilkan pakcik aina sebagai wakil pada hari pertunangan aina.

 
 DUA MINGGU SEBELUM
 
* Facial
 
Facial ni penting ye u olls.. If nak muke nmpk berseri2 kene la rajin buat k.. Bile aina buka web pasal petua2 ni, ade terbace la satu statement ni... If kite nak make up, lagi elok buat facial sebabnya mase make up t, xla make up nmpk bertompok2..hee
 
Facial ini untuk buang segala kotoran y ade dekat muke ni, contohnya , blackhead n whitehead... Betul ke u olls?? Hihihi...

 
* Photobooth / Props

Yang ni aina buat sendiri k.. heee.. just simple props n simple frame untuk snap2 picture..heee.. Jimat pon jimat...

* Pedicure and Manicure

Ini pon penting k.. biarlah jari kite nmpk berseri and kuku kite bersinar2 ye u olls.. ye la bakal mak mertua nak sarung cincin kot... Mestila kene nmpk bersih ye..heee

Sekejap je u olls buat ni.. Curi masa sekejap and anda akan kelihatan berseri2 k...

* Scaling Gigi

Bukan Kuku je kene bersih.. gigi pon sama k.. Manis je senyuman u olls t...heeee...

 
SEMINGGU SEBELUM
 
 * Contact Lens
 
 Aina ni rabun ye u olls.. Bukak spec mmg langgar tiangla gamaknya.. hihihi... Contact lens adalah menyelamat aina.. yela2 da make up cantik2 x kan nk pki spec kot..ihiks..

Tapi terpulangla kepada keselesaan u olls semua.. pki spec pon kiut pe..heee...




!!!!!!! Lagi due tiga hari nak bertunang tu.. cek balik list, takot2 de lagi x buat.. Bile semua da ok.. just rileks n tunggu je la hari gembira tu... Mmg berdebar2 + Extra happy k..heeee

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 

 
*********************SALAM SAYANG AINALISTA*********************
 
 

8 comments:

  1. Hi Aina,

    Thanks for sharing your checklist. A very helpful info for someone yang clueless macam I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome dear.. sharing is caring rite.. heee

      Delete
  2. Remarkable! Its in fact remarkable article, I have got much clear idea regarding from this piece of
    writing.

    Here is my blog ... bet angel

    ReplyDelete
  3. Tq sharing aina :)

    ReplyDelete
  4. Tq sharing aina...

    ReplyDelete
  5. bila sy baca entry awak ni..sy rasa bersemangat ckit nak mula buat persiapan utk tunang dlm 3 bln lg..hehe..thanks!

    ReplyDelete