Jom Buat Duit!!!!

Tuesday, 3 June 2014

# Throwback Part 1 : Pengalaman Keguguran - 3 May 2014

Salam Sayang.. ( Amaran : Entry kali ni agak panjang, sape2 malas bace tak payah scroll )

Sedih sebenarnya nak tulis entry ni.. Tapi aina nak update jugak.. Nak share pasal bende ni.. Sekurang2 nya boleh kongsi pengalaman kan? Hope kepada kwn2 yang dah tahu aina pregnant awal May tadi.. Xyahla tye2 knp sampai sekarang perut xbuncit2 lagi.. Sebab aina dah keguguran pada 3 May 2014.

Aina percaya segala yang berlaku ade hikmah and Allah S.W.T tahu ape yang terbaik untuk hambanya. Entry kali ni aina nak share dari start aina taw pregnant, sampai la keguguran. Agak lama jugak la baru tergerak nak tulis entry pasal ni.

Ok now we start :

24th April 2014

- Masa ni mmg xjangka akan pregnant. Sbb baru 4 hari lewat.. Tapi saje nak try luck ntah2 ade baby.. heee.. Buat UPT mase nak mandi dalam pkul 8.30 malam. Baru balik keje pun. Try2 cepat je timbul satu line ( dlm hati ckp, ok xpregnant) then terusla mandi macam biasa. Mandi dlm 40 mnt camtu ( hahaha.. bapak lama).

- Pas mndi tu nak buangla bnde tu tadi.. tup tup mase grab that thing.. nmpk due line plak.. mase tu mcm mase terberhenti jup.. Ase mcm kt awang-awangan. Alamak neves pun ade jugak.. cepat2 jerit panggil cocos masok bilik tgok UPT test tu..

Yes.. maybe ade y rase.. ewww.. poyo giler nak tunjuk bende ni.. Kan kotor.. Hello ni pic je.. xsuruh korg pegang pun.. heeee.. ( satu line lagi blur skit sbb kandungan masih baru )
Aina : BB, meh la kejup!!!
Cocos : oooiii.. org tgh main game la..
Aina : Aesh, org nak tunjuk bende penting ni...
Cocos : Gurau je la.. ape tu nyny nak tunjuk?? heee

** Aina pun tunjukla UPT test yang buat tadi** dia blh tegak je tgok bnde tu, sepatah perkataan pun xkeluar.. terkedu sgt la agaknyer..

Cocos: ni betul2 ke nyny?
Aina : xla tipu ( gaye sindir )

** pastu kelam kabut suruh siap2 g klinik, nak kepastian**

Then mmg terbukti aina pregnant, 3 minggu.

Even dah confirm pun, balik klinik tu ajak cocos g pharmacy nak beli clear blue nyer.. pastu beli lagi satu yang biasa.. Then inilah hasil :

ni pun xyah nak geli sgt.. if xnk tgok.. jgn TENGOK!!!  ( No 2 dr atas tu, test dekat klinik, blur jgk sbb baru 3 minggu)
Selepas dapat tahu yang diri ini hamil, secara automatiknya Aina pun dah start jaga pemakanan and ambil supplement. Tade alahan teruk pun, maybe sbb kandungan masih baru. Excited tu mmg ade, but still xcaye sbb macam cepat sgt.. hahahahha...

Tapi itu semua rezeki dari Allah S.W.T, Aina terima dgn hati terbuka and bersyukur. Cocos pun happy, nak jadi bapak!!! (-_-)...

2 May 2014

Harini kerja macam biasa. Today mcm excited sikit, ye la kan hari jumaat. Time rehat tu, siap lagi merayap ramai2 dgn opismate. Lunch sampai Plaza Shah Alam. Makan keuytiaw goreng, makan dessert, ice cream semua la.. Tup tup, rahmat hari jumaat, hujan turun dgn lebat.

Tengok jam dah dah pukul 2.00 ptg, alamak!! lambat dah msok opis. Kereta pulak parking agak jao and kami terpaksa berlari2 anak menuju ke kereta. Termasok saya!!! bukan lari anak lagi, blh dikategorikan sebagai lari pecut jgk la.. Xhenggat diri tu pregnant..

Sampai opis dalam pukul 2.35 pm.. then ddk kejup rest.. amik nafas.. pastu tiba2 rasa sakit bwh perut.. pergi toilet.. OMG!!! bleeding!!! cume mase tu sikit2.. but die asik keluar je.. Xsedap hati terus ajak opismate pergi UMRA.. Itu hospital bersalin paling dekat and kami boleh terfikir mase itu.

Masa sampai UMRA darah mmg membuak2 keluar.. Byk sampai kene pakai pad.. Time tu hati dah luluh dah.. mmg harapan tipis nak baby selamat. Ye la sebab darah byk sgt keluar. Tapi xsaket langsung. After few minute register, doc panggil and gtaw siap2 maybe aina dah keguguran. Masa tu hanya Allah S.W.T je yang tahu perasaan aina. Then, doc scan. Ini rupanya:

Still can see my baby.. Even darah byk keluar.. Baby ade lagi and denyutan jantung ade but very slow ( dah lemah )
Refer pic bwh utk keterangan lanjut.
Merah : Darah keliling rahim ( itu yang prob, klu normal area tu kene clear )
Biru : Itu la my baby !!!!! ( lap air mate jup )
But doc dekat UMRA tu tak nak amik risiko, so, doc suruh refer gov hospital. So cepat2 call cocos soh anta g spital. Nak g cepat2 dengan harapan, dapat selamatkan baby. Kami pun decide pergi Hospital Putrajaya, itu yang paling dekat dengan rumah.

Masok dekat kecemasan pkul 6.00 ptg, tunggu no giliran nak dekat sejam... Kul 7 lebih baru panggil nak cek.. Pastu tunggu lagi nak scan plak. Pkul 8.45 malam baru doc panggil nak scan.. Scan kali ni agak berlainan dr yang First. Nampk mcm ade due kantung and kali ni scan agak clear maybe sebab darah dah banyak keluar.

Doc cepat2 bawak g wad bersalin. Cek2 dengan pakar mmg aina dah keguguran, cuma baby xkeluar je lagi. So dorang decide buat D&C. Takot t ade pendarahan plak. Aina ingat terus la nak buat, buat rupanya kene buat esok pagi. Anyway baby twin ok.. Lagi due kali ganda sedih!!1

Malam tu aina kene tidur wad dekat presint 8 ( risiko rendah punya kes dorang akan hantar sana). Settle dlm pukul 2 pagi jgk la.. Cocos balik rumah mlm tu, aina je tdo sane sorg. Kene start puasa dah malam tu.

Memang tak boleh tidur, sbb hati berdebar2 nak operate... Zikir byk2 and time sorg2 tu mengalir plak air mate. Ye la hilang baby.. tade dah nak main2 dengan perut.

Macam dah panjang sgt je entry kali ni.. kita sambung next entry la k.. Part 2 punyer..Pengalaman D&C and di bilik bedah... OMAI!!!! ngeri..Fobia...


No comments:

Post a Comment