Jom Buat Duit!!!!

Wednesday, 4 June 2014

# Throwback Part 2 : Pengalaman Keguguran - 3 May 2014

Salam Sayang again and again...heee

Entry ni sambungan # Throwback Part 1 : Miscarriage - 3 May 2014 .. kepada sesiapa yang belum baca.. sila click link ye.. kang x baca xpaham.. heee..

3 May 2014

Ok bangun2 pagi nurse dah tercegat depan pintu nak ambil tekanan darah. Dekat persint 8 ni, bilik sorang satu ye kawan2, ala2 first class ( cume toilet je kene share ). Tapi kira ok la kan? Satu malam RM3.00 sahaja.. Amboi murah sgt ni.. termasuk makanan.. Gembira kan? tapi gembira sekejap je la, sebab kejup lagi nak kene pg hospital balik naik ambulance. Lagipun aina puasa tak boleh makan. emmmm...

Pukul 9.00 pagi, nurse dtg and bwk aina naik Ambulance.. Dekat dlm Ambulance tu terus call Cocos soh dtg stanby. Time call tu rase nak menangis je, tapi maintain cool.. t xpasal2 kene kutuk ngan Cocos. Sampai sana amik tekanan darah semua and baring kejup sementara tunggu pakar.

Time tu jantung agak laju la berdegup2.. neves kan?,, but nurse pesan jgn neves sgt, t tekanan darah tinngi tak boleh operate ( D&C). Ok2, aku try rileks, bayangkan pas keluar hospital nak jln2 g alamanda makan eskem and tgok wyg. But imaginasi tersebut tiba2 hilang sebab................. ehhh bukan pas operate ni aku kene pantang ke????? ala!!!!!... terus jadi x best!! hahahaha..

Ok aku pun start la tenangkan fikiran baca surah2, zikir byk2 semua la.. bagi hilang neves.. Then pkul 11.00 pagi, nurse pun sorong la aina ke bilik bedah. Amboi time tu mmg rase takut yang teramat sgt. Salin baju semua and pakai serkup kepala semua.

Before masuk bilik bedah, doc bg penerangan sikit pasal operate ni and sign beberapa doc. Ye la takot la t time operate jadi pape. Pastu terjadi dialog ni:

Doc : Puan Aina, kita bius separuh badan ye.. sign sini utk kebenaran bius..
Aina : Separuh??!!! xnak la doc, saya nak bius penuh.. nak tidur.
Doc : Eh kenapa? sama je Puan Aina.
Aina : Xsama doc, t bius separuh, saya still blh nmpk doc  buat ape dekat saya.. Kang saya menjerit if nampak gunting la, jarumla...
Doc: Hahahha.. ok Puan Aina, blh bius penuh, but kene sign doc ni.. Takot ade pape jadi k..
Aina : Ok doc

Lepas je settle documentation, Aina terus di bawa ke OT ( Operation Theater).. Amboi besar nye bilik bedah ni.. peralatan semua baru... nmpk tersusun rapi.. Yang paling best siap ade radio pasang zikir2 semua..Tenang sikit Aina mendgrnya.

Lepastu, Aina disuruh hidu mcm oksigen,,, then...tuttttttttttttttttttttttttt.. xingat pape.. taw2 nurse kejut.. Puan Aina.. Puan Aina.. ase mcm dlm mimpi plak..Masa sedar tu aku mamai lagi.. Dlm hati aku, eh dah siap ke bedah? rase mcm bru je sign doc bagai.. Rupanya dah 2 jam dorg kerjakan Aina dlm tu.. Hahahaha...

Then nurse2 pun tolak la ke wad biasa.. time tu  nmpk Cocos dtg dekat .. Mase tu mcm kabur2 je pandangan.. yela mamai lagi plus Aina ni kan rabun.. Pas nurse dah letak elok2 Aina dekat wad, cocos dtg teman n pgg tgn..

Cocos : Nyny ok x? ( alamak sebaknyer tgok muka die ).
Aina : geleng2 sambil bercucuran air mate... Ase xnak berhenti dah air mate tu.. Asik nak kua je..

** Cocos usap2 kepala aku aku cool down, then aku rase mcm penat sgt and aku tidur la***

Paling tak suke bile admitted, bila psg bnde ni.. sgt sakit ok.. nak gerak2 pun ssh.. errrrgghhhh!!
Lepas D&C tak boleh terus makan or minum, kene tunggu 5 jam camtu.. sebab takot muntah.. If after 5 jam ok and xde muntah2 blh la minum.. Cocos tmn sampai pkul 12 tgh malam and pas Aina tdo, die balik rumah.

Tak rase sakit sgt, cume ngilu2 sikit je.. But tahanla,, Ade satu time xtahan sgt sakit Aina makan pain killer then baru boleh tidur. Tgok org tepi2 katil ade baby nangis2, ase mcm syahdu ke Aina ni.. Dorg ade baby..hee.. But its ok, blm ade rezeki lagi.. Masih awal bak kate Cocos.. Boleh berusaha lagi.. heee...

Pagi2 lagi nurse cek tekanan darah and perut.. Nurse ckp semua ok and blh balik la harini.. So Aina pun check out..amboi.. ko ingat hotel.. Aina discharge dlm pukul 11.00 pagi. Total bill termsok D&C is RM200.00 ONLY!!!! Balik2 rumah tu dah terus pakai stokin and makan tghri pun kering2 je.. Daging bakar and nasi putih. Air wajib yang suam shj k.. NO ice!!!

Malam itu Aina xblh tidur u olls.. Kalah dekat hospital haritu. Kt Hospital, ade la jugak time yang blh Aina tidur lene xingat dunia.. Hahahaha.. Berjalan sane sini.. Dah macam mak guard plak jaga rumah malam2. Dlm pukul 5.30 pagi tu bru blh tidur ( maybe dah penat berjalan satu rumah )..heeee...

Alhamdulillah semua selamat dan berjalan dgn lancar. Hopefully takde la masalah pape pas operate ni.. Hope jugak semua kembali normal. Haritu ade Download satu application ni "BabyBump". So aina terus padam mase tu but before padam screen capture la buat kenangan. Kenangan mengandung selama 5 minggu 6 hari. ( lap air mata and hingus jup).



4 May 2014

Harini Cocos hantar kita balik kampung.. Rumah mak Aina.. wehuuu.. akan berpantang di kampung selama seminggu. Aina dapat MC seminggu je kwn2.. but kira ok la tuk rehat2 kan badan sambil tenangkan fikiran di kampung.

Kami gerak dlm pkul 11 pagi, lewat sikit sbb Aina terlajak tidur sampai pkul 10 pagi. Cocos mmg suka if balik Sekinchan.. hahhaa.. sebab otw nak sampai kg tu, byk kedai makan.. semua ade n murah2 belaka.. Ade mee udang, cendol bakar , karipap gergasi.. hahaha.. semua kedai tu wajib singgah and paling penting tapau karipap gergasi frozen, blh grg dekat rumah.. Tapi time ni Aina xboleh makan.. Sedey sgt.. Mood berpantang la katekan.

Masa otw tu sempat singgah Aeon Bukit Raja, nak beli stokin... Cocos suruh beli dekat Aeon tu je, stokin murah n dapat byk.. Tapi bini demand nak beli dekat socks world... hahahhaa... Nak beli yang kiut2 la sikit. Baru semangat nak berpantang n pakai stokin.

Google Image
Google Image
Sampai kg lebih kurang pukul 4 ptg.. sampai2 mmg terus terbaring.. Rasa badan lemah semacam.. Cocos kene balik Putrajaya haritu jugak sbb esok Cocos kerja. Alamak rasa sedih giler time tu kne tinggal. Tetibe rasa manja sgt pulak. Tapi mak ade, tape rindu kejup je.. T sabtu Cocos ambil la balik dekat kampung ni.. heee.. Biarlah rindu2 skit kan?? heee....

Nak tahu Aina pantang macam mane? Next Entry k.. xla korg pening nak bace panjang2..

**** Mood Nak Berpantang ***

No comments:

Post a Comment