Jom Buat Duit!!!!

Monday, 14 July 2014

Hamil Semula Selepas Keguguran

Salam Ramadhan..

Alhamdulillah sempena bulan baik yang penuh keberkatan ini.. Allah telah memberi Aina peluang sekali lagi untuk hamil. Kehamilan kali kedua selepas keguguran baru2 ini. Banyak peristiwa yang berlaku.. Jom Bace kronologi di bawah ( macam ayat novel tak?? ) heeeee....

Before aina publish this entry, banyak kali juga fikir, takut xsesuai nak share.. Kdg2 bg sesetengah org die tak suke if share bende mcmni.. Lagi2 klu share pic UPT and scan baby. Tapi Aina mengenangkan ade yang dekat luar sama mengalami masalah yang sama dgn Aina, so i decide to share this. 

After keguguran on May 2014, selalu sgt search dekat internet bende pelik macam ni:

" Pengalaman Keguguran "
" UPT Positive Selepas 18 Hari Period"
"Bila Boleh Hamil Selepas Sebulan Keguguran"

dan macam2 lagi la yang pelik.. Betapa trauma nya Aina. Almost every day search and bace bende yang same.

So, i think tak salah nak share kan?? Kdg2 Aina sampai compare UPT yang dibuat dekat UPT blogger2 yang share.. Nak tgok same ke tidak if hamil 4 minggu, 5 minggu. Ok jom start our story.

Keguguran : 2 May 2014
D&C : 3 May 2014
First Period After Keguguran : 11 June till 16 June 2014
Detect UPT Positive : 9 July 2014 ( x sampai due for the next period pun.. mmg gelojoh ).

7 July 2014

Badan rasa semacam.. rasa lemah je and then rasa senak perut.. Tapi makan mmg banyak, Asik lapar je.. Dalam hati kate mengandung ke? Sebab tanda2 ni ade mcm first pregnant dlu.. Kdg2 org pompuan ni naluri dia tinggi..heee.. Then balik office tu decide beli UPT pregnancy.. Balik2 kerja terus cek.. Hampa result negative even aina tunggu sejam pun..heee..Nasib beli UPT murah je harga RM6.40 dekat watson. Beli due pulak tu.

8 July 2014

Disebabkan semalam beli due UPT, saja la konon harini nak habiskan yang smlm.. saje2 test tanpa apa2 harapan.. Bukan gelojoh nak pregnant, but if ade tanda2 better cepat tahu, supaya langkah berjaga2 blh diambil.. So, test la malam tu lepas Isyak.. Test2 cepat je timbul satu line merah terang dekat C.. Itu maknanya Negatif la dik ooi.. Ok la, belum ada rezeki.. But after 10 mnt, ttbe nmpk satu lagi Line samar2.. Sampai tenyeh2 mata, nk tgok betul ke x? Tapi disebabkan sgt kabur, aina still anggap negative.  Tapi hati ada senyum sikit.

Sangat Kabur 
9 July 2014

Hari ni pun beli jugak UPT..hee.. Dah hantu UPT la plak..heee.. Untungla Watson & Guardian ni.. So, today decide nak buat awal pagi after sahur..heee.. Jeng..jeng.. jeng.. Alhamdulillah hasil still positive, clear sikit la dr smlm.. Even positive pun still tak confident slagi x check doctor.

Still kabur, tapi lagi clear dr smlm
Sebab tak puas hati, haritu jgk beli lagi satu UPT, kali ni beli y clear blue plak..Mahal pun mahal la.. Sebab org ckp yang clear blue punye 99% accurate.. So, jom cube.. dan hasilnya..................

Alhamdulillah 1-2 minggu ( perkiraan dalam 3 weeks la mcmtu )
Tapi Cocos nak ajak jugak cehck up doc lagi tepat kan and nak tahu sekali condition kandungan.. Kali ni mmg nak ambil langkah berjaga awal2.. Check up awal ni bkn sbb gelojoh, but nak kne tahu kandungan kita ni normal ke x? Dlm rahim ke? Confirm ade baby ke? dan lain2..

Sila la jgn ambil mudah ye kwn2 semua.. Anda tahu dan yakin hamil, terus pergi buat pemeriksaan doctor k.. Ok la, cukup dlu entry kali ni..

Aina will update regarding my pregnancy k..

98 comments:

  1. Good.sy pun baru lepas dnc 17mei yg lpas..tp takut nk pregnant smula sbb doktor pun suh rehat dlm 6bulan. Tp x sbar rsnye..now baru nak try after 3month(3 kali period) dnc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun xsangka cepat plak pregnant.. Anggap rezeki Allah nak bagi.. Mula2 takut.. Tapi inshaAllah semuanya ok..

      Delete
  2. Alhamdullillah... saya kegugura 25hb ogos 2014... skung sedang berusaha tok hamil... doa kan saya ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah sis.. Byk kan mkn kurma & Jus delima.. makanan sunnah.. Alhamdulillah saya dah 34 minggu skrg..

      Delete
  3. Askum..nk tanya boleh? Sis sebelum ni gugur masa kandungan berapa minggu? Sy baru lpas mc n still dlm pantang. Teringin sgt nk ada bby :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 weeks dear.. Then D&C jugak.. InshaAllah ade rezeki nanti.. Even gugur, kena pantang betul2 taw.

      Delete
  4. salam..nk tnya kalau gugur tp x kena buat dnc,mudah x utk pregnant lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang doc sarankan better DNC.. so, confident semua kotoran dah dikeluarkan.. Saya ambil langkah DNC sebab ade experience my friend just makan ubat untuk bagi darah keluar.. But lepas tu ade detect ketulan tak keluar habis.. lepas je operate keluarkan ketulan.. 2 mths after that she pregnant.. Alhamdulillah..

      Delete
  5. Salam Aina, tq for the info. sgt2 la berguna utk saya. Saya gugur pada 1/6/15, masa tu ngam2 usia kandungan 2 bulan. Tpi kandungan xdpt diselamatkan sbb bleeding agak banyak. Pergi hospital, doc sahkan yg saya ni keguguran. Masa tu teramatlah sedih. Tpi saya redha. Mungkin ada hikmah disebaliknya..aminn. Dan hari badan saya rasa tak sihat, kepala pening smapi rasa pusing2, pastu tekak ni loya je. Saya beli test pregnancy, bila balik rumah, lpas mandi tu cuba la, memula tu rasa was2 tahap menggigil, bila tengok betul2 mmg ada double line. Tpi saya belum pegi jumpa doc lagi. Saya harap kali ni Allah swt pemudahkan segalanya..saya akan lebih berhati2..inshaallah... Tq skali lagi Aina..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah.. Semoga kandungan kali ni baik2 shj.. Bykkan rehat dan elakkan stress ya..

      Delete
  6. Salam aina. Allah pertemukan kita di sini. sy juga baru shj jani proses dnc pd 25/6 yg lalu. kandungan sepatutnya dh 15w tp dr tarikh awal buat buku smpila doc sahkan sy keguguran sy tak pernah dpt dgr denyutan jantungnya. ini kandungan kedua sy lepas sy merancang 3 thn after first baby masa anak first dulu sy langsung xde masalah spjg kehamilan. kini lepas 6 hari darah dah stop sepenuhnya dan semlm sy telah bersama suami. adakah peluang utk hamil cpt boleh berlaku sebelum dtgnya 1st period selepas misscarriage...ms awal kahwin pun first baby sy cpt.. lepas sebulan je dh preggy. ni dia dh 3 thn dh

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah dgn izinNya.. Aina pun dlu kosong sebulan je.. Peluang masih ade.. Cume Aina dlu after 30hari baru bersama suami.. Aina berpantang sama mcm bersalin.. Kate doc, after DNC peluang tinggi utk hamil semula sbb semua kotoran drh dah dikeluarkan.. So, rahim kite mcm baru la.. heee

      Delete
  7. Salam aina.. sy bru gugur 18.5 dan skng rasa mcm nk ada bby lg. Tp sy fobia, dlu aina ada mengurut tak lepas gugur..? Kalaw belum mengurut adakah potensi utk hamil msh tinggi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. After seminggu Aina sarankan urut and tungku.. Untuk kecutkan and naikkan rahim pada asal.. Then last urut hari ke 30.. Even kite gugur tapi dalaman sama mcm bersalin..

      Delete
  8. Slm aina?sy baru je keguguran 22/7 usia kandungan 5bln... Allah je tahu perasaan sy smpi skg ne... sy nk tanya aina masa berpantang dl ada tak mkn jamu,minum air kunyit n urut?blh x bg sy tips berpantang selepas gugur... tq aina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina ade share cara berpantang.. Sama mcm bersalin.. Cuma Aina keguguran nak masuk 2 bulan, baby kecil lagi.. So berpantang 30 hari je.. If dah 5 bulan baby dah besar, elok pantang lama sikit..
      http://ainalista.blogspot.com/2015/07/cara-ainalista-berpantang-selepas.html

      Delete
  9. assalamualaikum aina....
    dalam byk2 info n experience sister2 yang mengalami keguguran..tergerak hati saya untuk respon di entry aina..

    saya juga baru keguguran pada 29/7/2015....alhamdullillah...sy redho semuanya...dan sepanjang check up pregnancy..sy xpernah nampak janin dalam kantung apatah lg degupan jantung baby..mungkin kandungan dari awal lagi xmenjadi...10w++ sy bleeding... n dr sahkan kandungan xjd...xlama kmudian darah kluar byk and smua dah berakhir.. sy xde follo pantang sangat..dlm 10hari saya da mula bekerja smula,pemakanan pun dalam seminggu je sy follow...den masa rasa sihat tu da x ikut..sy lalui hari macam biasa....

    sya tertanya2 n cuba cari sebanyak info bilakan 1st period akan keluar after mc...sbb harini 7/9/15 dah masuk hari ke 40 sy keguguran dan xperiod lagi.... susah nak ramal sbb 1st pregnancy dulu sy mmg xmengalami apa2 alahan lansung....maybe dari ruangan ini ada lagi experience yg sister2 boleh share...

    apapun...smoga semua dalam rahmat Allah,diberi peluang untuk mendapatkan zuriat soleh n solehah...setiap yg berlaku besar hikmahnya.....moga kesakitan itu kafarah dosa buat kita ..wallahualam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Dear..

      Sama macam saya, selepas keguguran memang nak sgt pregnant lagi. Saya syorkan sis pergi berurut dan naikkan peranakan. Saya selepas berurut, sehari selepas itu period and darah byk sgt keluar. Maybe darah kotor masa keguguran hari tu.

      Then after suci saya bersama suami dan Alhamdulillah saya pregnant. Kosong sebulan selepas keguguran. Berurut dan pemakanan sgt2 penting selepas kita keguguran. Sama penjagaan seperti bersalin.

      Aina positif dan yakin Allah tentukan yang terbaik buat kita.

      Delete
  10. maksud aina sy perlu berurut ye ?
    dr ada bgtau masa mc darah dah habis kluar...so mmg ada kmungknan darah ada lagi ye??

    aina,smlm sy buat upt test....result positif..2line clear sgt2...rasa2 ni pregnant smula ke ?
    xberharap sgt wpun berharap juga :) inshaAllah sy pun positif...

    nak sgt ada zuriat sdiri mungkin sbb umur dah nak masuk 29...tp inshaallah....smuanya dari Allah :) kerja kita usaha dan tawakal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina lepas keguguran, 3 hari lepas tu berurut and selepas hari yang ke 30 berurut. Bagi peranakan naik dan badan segar.

      Awak try scan dlu dekat doktor, jangan berurut dan ade kemungkinan InshaAllah awak hamil.. :)
      Bahaya hamil awak berurut.

      Saya faham sgt perasaan awak.. Tak sabar nak ade anak.

      Delete
    2. subhanaAllah...Allahumma aamin..
      inshaAllah....lagi berapa hari sy cuba meet up with dr...takut pun ada..

      thanks sgt2 for d info sharing....nnt ada apa2 new sy update kat aina disini :)

      Delete
  11. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tanda anda hamil.

    ReplyDelete
  12. Salam aina.. Bln6 sy gugur 5wk.. Doc saran kn cuci dgn kaedah erpoc sb kntung msih lg tetinggal.smnggu lpas cuci sy pntg 2 mggu je.tp dlm pntg tu sy takde beurut.skg da dua kli priod n priod yg ktiga ni blom smpai lg trikh tp sy rse loya n pning nk cek pn blom lg msenye.. Sy mghrp kn sgt dpt pregnnt lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah ade rezeki sis tu.. Cume lebih berhati2 jika diberi peluang ke2.. Nanti cek la, boleh share berita gembira sama2.. heee

      Delete
  13. Assalamualaikum aina,

    alhamdullillah...saya da g check harini dan dr sahkan sy pregnant 5w4d...ikutkan harini hari ke 52 sy keguguran...tapi dengan izin Allah..sy diberi rezeki merasai kehamilan lg...kandungan genap 39hari...doakan smoga kandungan kali ini sihat...hingga saat melahirkan...aamin yaRabb..thanks untuk info yg aina share dlm blog.... doakan smoga kita sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...

      Amin..Amin.. Syukur ke hadrat Ilahi.. Jage diri ya...

      Delete
  14. Good info Aina. Aqilah pun sama mengalami keguguran dengan usia kandungan hampir 3bulan. Sedih tu tuhan je tahu. Tapi doktor suruh rest for 3mnths. Tp hati ni tak sabar nak baby. Bila baca entry Aina ni, Aqilah lebih confident sbb Aina takde rest. I hope can pregnant within next month. Thanks Aina. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi.. hihi.. Kalau yakin badan ok boleh je.. Doa byk2 InshaAllah semuanya will be fine.

      Delete
  15. as salam aina.. sy pun de pengalaman mc 7/8/2015 anak kedua 10 weeks. masa anak pertama mmg xde problem langsung sepanjang mengandung..masa pregnant anak kedua mmg stress n mengidam nk mkn mcm2..yela time tu musim durian tp mkn x byk pun..esknya sporting smp 2weeks..dalam masa sporting 2 mmg xrest pun..g kje mcm biase..wat kje umah mcm biase..then bleddning pagi..pegi klinik scan x Nampak pape dh..doc refer ke hospital. sampai hospital doc scan lg n cakap baby dah xde..pas 2 doc wat d&c. sy redha ngan ape yg berlaku..ade hikmah disebalik kejadian kan. skg dh 2 kali period n lepas ni nk cuba lg la..sy continue mkm asic folic n kurma..pasni boleh try minum jus delima mcm aina..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam sis.. takziah dari saya ya. Xpe sis, tak salah usaha lebih skit. Lagipun kurma & delima kan makanan sunnah. Lagi satu bagi saya berurut tu pun penting.. Peranakan bagi betul balik dan kuat.

      Delete
  16. salam,aina.sy pn brul lps kgguran 21/07/2015 ...mse tu hri raye ke6..sdih sgt2 mse tu..kndungan sy dh 15 mggu..ptg tu sblum sy kgguran dr bt scan ultrsound baby ok..tp tk sngka plak lps maghrib sy ble kgguran.sblum tu mmang ade rse sakit kt perut mcm nk branak..sy ngatkan tkde ape2..rpanye tu tanda kndungan sy nk gugur..ptt lh bnyk drah yg kuar sblm ggur..kndungan sy kluar sdr..2 hr sblum tu sy kna demam truk..nk duduk pn tk lrat cuma bole baring jer..mse tu dr saspek sy mngkin trkena dengi..tp sy cuma dijangkiti kuman je dr ckp..sy tkde bt dnc sbb dr ckp rahim sy dh clear..sy dh 2x period skrg sdang mnanti klu2 ade lgi rezeki sy kali ni...sblum ni sy dh ade 2 org ank umr 9 thn dn 2 thn..pngalaman mengndongkn 2 org ank sblum ni tkde mslah wlaupun sy prnah jatuh dri tmpat tinggi..hmm tp tk thu lh kn mgkin sbb sy trllu stress sy smpai kgguran...sy ni jnis yg skar utk mngndong..slps kgguran sy blm prnh brurut lg..nk tggu 9 hr lg..klu sy msh priod sy g brurut..hrp2 sgt bln ni de lh rzki sy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah sis.. Mengandung ni lain anak, lain ragamnya. Orang perempuan ni byk kena jaga. Hope lepas keguguran sis pantang betul2 ya. Sekarang mungkin nampak ok, takut masa akan dtg byk pulak yang jadik t.

      Delete
  17. Assalamualaikum aina.. sy start bleeding 30/09/15. Mula2 keluar coklat2.. 01/10/15 sy gi check & scan. Doktor ckp heartbeat baby x de. Kandungan da masuk 8 minggu. So ada pilihan utk trus cuci atau tunggu dua minggu lagi utk scan semula. Sy mintak utk tunggu dua minggu lagi. Tapi sampai hari ni masih keluar darah mcm period. Blm keluar ketul2 mahupun kantung baby. Ada cadangan sama ada sy trus buat D&C atau tunggu lg dua minggu. Perut saya makin sakit. Sekiranya buat D&C da mula berpantang? Berapa lama tempoh utk pregnant smula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..

      After DNC make sure sis pantang betul2 mcm org lepas bersalin. Sebab nak make sure rahim kite cukup rest dan takde pendarahan mahupun ade bengkak. Sebab dalaman kita tak nmpk. Aina lepas DNC pantang betul2 and then period. Lepas period terus ajak hubby buat baby.. hihihi.. Alhamdulillah Aina Hamil. Aina kosong after pantang sebulan sahaja.

      Delete
    2. As salam aina.. :)
      ieda da 3 minggu D&C.. alhamdulillah ada pantang.. mkn lauk pantang.. pakai bengkung. berurut. makan jamu. sekarang ni pun masih pantang sikit2, jamu masih makan. ais x minum. pakai stokin jugak waktu mlm. pedas pun elakkan. alhamdulillah badan mula stabil. darah pun da kering lepas seminggu D&C. kering terus. tapi belum period. kira selamat x ieda buat mcm aina? hihi.. lepas period trus ajak hubby buat ank.. hihi

      Delete
  18. Sye pown sme mcm nurul syahida..sye gugur 16/10..mlam dah start bleeding..tp pkir positif tggu sampai esok pagi..pas bgun tdor still bleeding..sye risau jmpe doktor..doktor scan bby still ade lagi...tp bleeding xbenty..dr soh tggu lagi 2 mggu..tpi xsdap haty..tros g hospital...kat hospital doktor scan ade...cheked upt pown still positif lagi..sbb bleeding bnyk doktor sruh admit ward tgu pakar...pakar scan dye tekan mse scan rupenyer baby dah kat bwah...xbleh buat ape kne cuci tros...skrg doa semoga ade rezeki akan dtang...sye dah 10 blan kawen..dapt taw pregnant lepas seminggu gugur..Allah jer yg taw perasaan nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takziah ya.. Saya faham perasaan tu.. Harap byk2 bersabar.. InshaAllah ade rezeki lain.. Pantang betul2 ya.. Tak mahu fikir2 sgt.. xmo tension2..

      Delete
  19. Sye pown sme mcm nurul syahida..sye gugur 16/10..mlam dah start bleeding..tp pkir positif tggu sampai esok pagi..pas bgun tdor still bleeding..sye risau jmpe doktor..doktor scan bby still ade lagi...tp bleeding xbenty..dr soh tggu lagi 2 mggu..tpi xsdap haty..tros g hospital...kat hospital doktor scan ade...cheked upt pown still positif lagi..sbb bleeding bnyk doktor sruh admit ward tgu pakar...pakar scan dye tekan mse scan rupenyer baby dah kat bwah...xbleh buat ape kne cuci tros...skrg doa semoga ade rezeki akan dtang...sye dah 10 blan kawen..dapt taw pregnant lepas seminggu gugur..Allah jer yg taw perasaan nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe ieqa.. InshaAllah ade rezeki lain nanti.. Sekarang ni just jaga kesihatan dan usaha lagi ye..

      Delete
  20. Sy jg nk share pengalaman sy...sy bleeding 5/10 baru2 ni dan 6/10 doc sahkan complete miscarriage..dan xperlu d&c..arini genap sbln 2 hari slps keguguran..1st period sy..alhamdulillah..tp sy xberurut..cuma bertungku & pantang mknn sejuk2 sj...tp bila baca entry ni..rsa mcm nk urut lps abis period ni..semoga cpt hamil...doakan sy ye utkhamil 2nd bby ni...dh menunggu utk 4 thn lbh...

    ReplyDelete
  21. As salam aina. :)
    Alhamdulilah hari ini ieda 1st day period lepas sebulan D&C. tertunggu2 jugak hari period ni. hihi. anyway thanks share experience aina.. at least de gak reference utk ieda yg first time ni.. In shaa Allah lepas ni usaha lg.. :)

    ReplyDelete
  22. Assalam...nk tny bg pihak sepupu saya..br dnc dlm 5.11 hr tu..mknan yg boleh dan tk boleh makan sms pantang.klu pi brurut sj tp tk brtungku tak pa ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je.. Berurut utk betulkan kedudukan rahim ke tempat die... Kalau dpt bertungku lagi bagus.. Awak blh refer dekat entry saya psl makanan berpantang ya.

      Delete
  23. As salam aina..saya gugur 22/10
    12/10 saya naik kereta terlangar bumpe..tiba terus bleading hbs seluar..terus pegi kpj..doc scan baby okey..kat ari2 saya ada pendarahan. Saya kena admit 2hari.doc suruh rest 22/10 doc nak jump...so pagi tu siap nak pegi kpj jump doc so hapy je..doc kata baby ok aktif..masa tu saya dah 14w..balik dari kjp nak beli barang..hbs beli barang jln nak ke kereta bleading..perut sakit sangat darah byk kuar sakit mcm nak bersalin..Allah je tahu sakitnya..darah ketul2 keluar besar2..lepas tu doc tgk doc keluarkan baby and last janin..sedih teramat..nie saya pantang dah 22hari pantang..saya dah berurut 4kali..mkn jamu..mkanan pantang...tiba2 3hari lepas saya sakit sgt perut bisa..esoknya kuar darah fresh sblm nie darah saya ada lagi tapi ketul je...nie kuar darah fresh..takut saya..ada luka ke tadi saya pegi scan doc kata rahim ok nampak clear mungkin period.. saya lepas 30hari saya nak trylah make baby.. saya harap kawan2 kat sini dapat doakan saya dapat mengandung lagi..semoga saya diberi kesihatan yg baik dan rehda dgn ketentuannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darah tu maybe nak bersihkan rahim.. Saya pun dlu masa first period keluar byk fresh blood.. hope ade rezeki ya...

      Delete
  24. Assalam aina
    Dari 1st gugur sampai 9/11 saya kuar darah tapi yg last darah warna hitam dah...tapi 10/11 perut saya sakit sangat mcm sengugut perut bisa teramat ..pegi klinik bisa je..doc scan tak nampak apa mungkin dia kata period ..saya pun ingat periodlah...18/11 darah dah tak cuma coklaat sikit2 je..tiba2 21/11 darah saya kuar sikit besok dia kuar sikit sama..on 23/11 saya sakit perut bisa saya pakai pad tgk darah byk..saya dah mula risau..sbb saya dah masuk hari nie 36 hari kuar darah..saya pun dah tak tahu period ke tak...takut pun ye..saya ingat lepas sebln pantang nak try make baby..darah tak berhenti2..sedih pun ada...tadi pegi jump doc saya ..dia kata lama sgt darah..dah sbln lebih..dc suruh buat dnc...saya takut betul ..fobia hari tu tak hbs lagi sbb tu masa first darah tak pegi jump dr saya..so saya rasa ada baiknya saya buat dnc...doakan utk saya ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup dear.. Sebab tu i mmg suggest DNC. DNC InshaAllah semua kotoran doktor dapat keluarkan.

      Delete
  25. Sedih sangat keguguran. Sama macam saya baby 11 weeks. Sekrg da hqri ke6 berpantang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde rezeki dear.. Sabar ya... I can Feel u :(

      Delete
  26. hai . sy bru kguguran 12/2 . msa tu kndungan dh 3bln . msa mula-2 pregnant doc kt klinik follow scan stiap 2weeks tp tak nmpk apa-2 . dy ckp maybe bby tak jd . sdih sgt msa tu tp still b'hrp . then selang smgu sy bleeding . perut pun mula skit sy trus admit dan doc bgtw sy mc . sdih sgt msa tu hnya Tuhan yg thu . doc kta tak prlu d&c sbb rahim dh brsih . klau tak d&c blh cpt pregnant tak ? sy nk sgt ada bby sbb dh 2thn lbh kwin tp blm lg dikurniakan chya mta .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pasti. Melainkan benar2 yakin dah bersih.. Sbb kalau DNC confirm doc dah bersihkan semua. Takut ade sisa yang kita xnampak.

      Delete
  27. Saya pon bru lps keguguran pd 21/1/16..pd 18/2/16 sye da period..mmg byk sgt..1st day medium je..2nd day smpi 4th mmg byk gler..ktul2..tp x sakit pon mse klua..klau dlu bila nk klua ketul2 mst sakit..sbb sengugut..skng dah x..ble nmpk ketul tu mcm suka sgt..atleast sye sye rse lega sbb nk bg rahim clear..hari ke 5 dah xde dah..tp kdg hari ke8 tu tetibe de la spottg coklat tp x byk..pastu ok..cme mmg kdg ade 1 hari tu mmg akn kluar cecair kekuningan mcm coklat skt tp siket..normal ke gitu eh?ni dah hari ke 13 lps 1st period..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm saya jugak 1st period after keguguran. Yes betul, biar die keluar and clearkan rahim. Pemakanan tetap kena jaga sis.. Saya dlu sebulan makan mcm org berpantang bersalin.

      Delete
  28. Sori..bru nak try..saya pon bru lps keguguran 21/1/16 n 1st period dtg on18/2/16..mmg heavy btol..siap ade ketul2 lg mcm jeli tu..tp x sakit perut mcm sblm ni klau sengugut..pelik jgk..sye andaikan period sye da kembali normal sbb sblm ni sye mmg jns period x teratur..lps gugur cycle jd 28 hari..sronok sgt..ni dah hari ke 13 lps period..cuma kdg2 mmg ade hari tu ade coklat sket..tp siket sgt..mcm spottg gitu je..normal ke lps gugur mcm tu?risau jgk.pernah terbaca org ckp normal utk 2 cycle..sbb bukan brpanjangan..on off je..tp tp tkt jgk..ingat nak mula make baby dah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi normal die. Hormon change so the cycle akan bertukar juge. Dont worry.

      Delete
  29. Aina, bleh x share aina mkn jamu apa pas pantang? Sy pon keguguran 25/2/16...xtau nk mkn jamu apa spya kesihatan kembali...bleh suggest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya amalkan jamu nenek buat. Takut nak makan jamu yang ade dekat pasaran. Even param, bedak sejuk, pilis pun nenek yang buatkan.

      Delete
  30. salam aina..blh sy tau skrg bby aina dah umur bpe..sy pas mc sebulan terus pregnant.. sgt risau & selalu google nak tau pngalaman mereka yg dah alaminya mcmna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Dah setahun 1 bulan Baby :)

      Delete
  31. Salam kak aina. Saya baru keguguran bulan lepas. Tak pe ke kalau saya start cuba untuj dptkan baby semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dear.. Better pantang dlu 30 hari then after that baru boleh.. :) Tapi make sure badan awak dah bersedia..

      Delete
  32. salam, saya baru gugur 12 may yg lepas.. sedih sangat sebab itulah kandungan pertama saya setelah stahun lebih berumah tangga.. kandungan lbih kurang 5w sbb priod cycle saya yg panjang.dokter ckp saya dah gugur habis sbb scan dari bawah pun dah tak nmpak apa2 dan hanya diberi suntikan untuk kecutkan rahim.. saya hanya diberi cuti 7 hari.. saya berpantang seperti biasa tetapi tak dpat la smpai 30 hari sbb perlu masuk kerja sperti biasa slpas hbis mc ni.. saya ingin mengandung semula namun hati masih bimbang, takut kehilangan lagi.. sampai plan nak berhenti kerja di luar dan ingin mencari pendapatan dari rumah untuk mengelak keguguran berlaku lagi. wajarkah tindakan saya? bila kah masa sesuai untuk mengandung semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatin awak kena kuat semangat. Kena kuat mental dan fizikal ya. Kalau puan terlalu tertekan risiko kemurungan akan berlaku dan tak happy. Lagi susah nak pregnant lagi. Takpe fikir je belum ade rezeki dan Allah nak gantikan yang lagi terbaik. Walaupun hanya keguguran, tapi kena berpantang ya. Untuk dalaman kita. Perempuan ni dalaman kena jaga. Boleh ambil jamu2 tradisional dan makan makanan berkhasiat. Tak digalakan jamu kapsul. Kalau boleh ambil jamu yang org2 kampung buat tu. InshaAllah tiada bahan penyawet.

      Delete
  33. Kepada sesiapa yang nak try jamu serbuk asli tradisional boleh roger aina ya.. ini entry pasal jamu tu. http://ainalista.blogspot.my/2016/05/jamu-serbuk-asli-tradisional.html

    ReplyDelete
  34. Salam aina.. Sy bru je keguguran msa 18/6/16.. Baby 6 months..ttba baby nk kluar.. Dktr x thu apa sbb keguguran sy. Agk² bila ye blh sy plan nk pregnant lg plg cpt ? Sy nk sgt baby, utk cover sedih yg ni...

    ReplyDelete
  35. salam...terubat juga hati dapat baca pengalaman puan semua. saya baru saja MC pada khamis lepas setelah 4 hari sebelum itu saya bleeding. doctor sahkan saya MC dan refer saya untuk D&C. usia kandungan around 8 weeks tetapi saiz nya hanya sebesar 4 to 5 weeks. tapi sampai hospital doctor scan janin dah berada di bawah almost keluar naturally so they just pulled it out. saya x perlu D&C. skrg masih lg pantang makan seperti baru bersalin. sedih juga hati masa lihat doktor keluarkan janin tu...tp saya redha Allah lebih Mengetahui dan Dialah yang Maha Pemberi Rezeki. Perancangan Allah adalah yang terbaik. tak sabar rasanya nak habiskan pantang untuk cuba hamil lagi. anak sulung saya berusia 1 tahun 8 bulan masih menyusu badan juga. dulu saya bunting pelamin. ibu saya pernah 2 kali keguguran memang hari2 ingatkan saya pantang betul2. so sekarang ni kena optimistik, berusaha jaga kesihatan diri supaya kehamilan seterusnya selamat semuanya. amin... btw saya lina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon baru keguguran..d&c 21/8..semoga kita2 semua dpt hamil dan bersalin dgn selamat nanti..

      Delete
  36. Assalam..sy pon baru je 4hri buat d&c..11week tp scan 9week je..skrg tgh berpantang..semoga kita2 yg senasib ni Allah bg peluang hamil lg dan bersalin dgn selamat..seronok bc pengalaman sis semua..terubat hati ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah sis.. Kita yang keguguran ni maknanya kita boleh hamil. Cuma takde rezeki shj.

      Delete
  37. salam..kandungan 8 weeks saya scan hanya nampak kantung dan doc suggest refer GH untuk Dnc tp saya tunggu 10 weeks baru refer sebab nak bg gugur semulajadi. Tp still x ada tanda2 gugur and refer GH. Doc still suh tunggu gugur lagi if ada potential gugur sendiri.. weeks 12 bru doc decide dnc.. cukup sebulan period dtg and 7 hari saya still lewat dtg period.. check upt 2 line..Alhamdulillah.. saya nak tanya ada apa2 doc nasihat awak untuk kandungan nie? or supplement yang kena ambik sepanjang kandungan.. saya cuma risau saya kecewa lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk trimester 1 awak kena jaga baik2.. Sebab pernah keguguran, means rahim kita tak berapa kuat.. Byk rehat, makanan yang baik2.. Masuk trmester ke 2 bru digalakkan makan supplemen sbb inshaAllah.. 2nd trimester, baby dah kuat.

      Delete
  38. assalamualaikum. saya terpanggil nak share pengalamn ms saya.. saya disahkan ms pada 27 july 2016.. tk buat d&c sbb mase gugur tuh, dah keluar habs means dah complete,, scan pon dah kosong. sedih sgt time tuh.. tak thu nak gmbarkan,, lagipula ini kandungan saya yang pertama.. thanks to husband yang byk bag support,, sekarang dah masuk bulan 9, saya masih belum period,, hari tuh ada lah sy try buat upt, huuuu saje ngade nak cek smbil beharap pregnance semula,, tapi negative,.. huuuu . sllunye brape lame ye nak period semula??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung kepada individu.. Mcm saya lepas sebulan keguguran.. saya period dah.. Xpe, inshaAllah ade rezeki lagi nanti.

      Delete
  39. salam aina saya sekarang tengah pantang lps dnc.usia kndungan baru 5 minggu lbh.sekarang ape sy patut pantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye salam.. Berpantang mcm lepas bersalin dlm 2-3 minggu. Makanan, bersama suami.. Kena jaga.. Sebab nak pulihkan rahim balik.

      Delete
  40. Sy br pg keguguran 5w+..complete miscarriage..lpas tgg 6 y utk mengandung semula.. Sedih rasenya.tak kuat semua ada.... Tp bila bce blog aina ni tetiba ilang sedih.. Sbb tgk aina mcm kuat orgnya...

    ReplyDelete
  41. Sy br pg keguguran 5w+..complete miscarriage..lpas tgg 6 y utk mengandung semula.. Sedih rasenya.tak kuat semua ada.... Tp bila bce blog aina ni tetiba ilang sedih.. Sbb tgk aina mcm kuat orgnya...

    ReplyDelete
  42. Awak dnc kat hospital kerajaan ke swasta ? /sakit tak ? Sbb kita pun gugur tapi baby tal kluar lagi. Kena tunggu 2 minggu kalau tak kluar gak kena dnc. Tapi doktor tu takutkan kita dia kata dnc boleh koyakkan tusy2 rahim takut susah nak mengandung. Tapi dr hamid kata dnc the best way untuk ksuburan sbb bersihkan rahim

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah DNC is the best way dan nak pastikan rahim kita betul2 bersih dan takde sisa tertinggal. Doctor berpengalaman, inshaAllah tak buat sampai terkoyak rahim. Saya buat dekat hospital putrajaya. Full Bius.

      Delete
  43. salam.. zati buat d&c 21/11/16..
    kira da sbln lebih la.. tp knp bila try upt masih ad samar2 lg ya..ke sbb hormon ad lg..
    tp da sbln..
    tringin nk pregnant lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zati, kalau nak kepastian boleh refer doctor untuk cek dan scan.

      Delete
  44. Sy mc pd 10.12.2016... tkde buat dnc..doktor ckp complete misscariage....pastu pantang cm biase... skrg sy piyed 10.1.2017.. memang ade bca tgu 3 bln bru nk pegnen....tp sy berusaha nk dptkn baby memndngkn umur sy nk masuk 35thn.... perlu ke tggu 3 bln tu utk pegnen sis?? Sy takut rugi mase tp dlm mase yg sma takut rahim tk cukup kuat...huhuhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan boleh dapatkan nasihar doktor.. Tapi if kita yakin bdn kita dah ok dan bersedia untuk pregnant.. InshaAllah semua ok.. Dengan IzinNya

      Delete
  45. Salam..sy mc 16w pd 8.12 ari tu..smpai hari ni sy belum period.. td saje tngan gatal2 nk check upt..posotif tp unsure lahh.takut jdi mcm 1st preggy..😥😥 doakan sy 😮😮

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try g klinik scan puan.. If pregnant, inshaAllah akan nampak kantung baby :)

      Delete
  46. Hi Aina, sy start bleeding 3/1, then 5/1 gi pakar doc just bg asid folid n ubt kuat rahim. 6/1 gi hsptl slyg doc scan baby ad and jtung pun da start degup2. Happy sgt2.. then di sangka pns hingga ke ltg rupanye hujan dtgh hari 10/2 sty bleeding truk sgt n decide pegi hsptl. 8pm Dlm tggu turn terasa ketulan besa klua. Gi toilet tgk n pggl mak suruh tgk, then confirm gugur.. 11pm admitted 4pg kantung klua sdri. Pg dlm pkul 10 bt dnc even da kua sume. Cz doc ckp dnc bgus. MC 2weeks.. sedey toksah ckp. Kadang mngis bce blog2 pglman gugur sbb kita phm keadaan dorg kn sbb kite alami. pantang mkn n pantang besama sebulan. 28/1 period lega sgt. Tak saba nk ttc blik. Tp doc ckp better tggu 6mth... urmm..Sumber google ckp better 3 cycle period. But depends on our body. Kalo boleh bia rahim btol2 sihat knn.. skang pun every morning minum susu kmbing kurma hi goat + oat., kurma, asid folid n pati delima gulsan. Kurangkn mkn pedas. And ubt dr homeopathy utk kuat kn rahim.. mybe nk try TTC on April ☺️. Doa kn sy yer and sy doa kn utk sume yg ttc cpt2 dpt baby 👶🏻. Sedekah n Doa pnting sgt2. Gud luck for everyone tauu. Amin. Same2 kita berusaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Semoga dipermudahkan urusan..

      Delete
  47. Salam.. Sy pun baru keguguran 14/2/2017.. Complate miscarriage.. Harini hari ke4 berpantang.. Xsabar rasanya nk mngadg lagi.. Sbb sy mmg berharap sgt nk ada ada baby.. Agknya boleh tak trs cuba hamil lepas first period..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. Kena cek keadaan badan dan kesihatan bdn puan.. Klu rase dah bersedia dan takde pape masalah.. InshaAllah semua ok.

      Delete
  48. Salam.. Sy pun baru keguguran 14/2/2017.. Complete miscarriage.. Sedih hanya tuhan yg tau.. Sy mmg mghrap sgt.. Ramai yg ckp potensi untuk hamil semula tinggi selepas keguguran.. Agaknya kalau sy cuba untuk hamil semula lepas first period xpe ke?? Risau pulak doktor bising nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa pantang jaga betul2 and inshaAllah boleh cuba after 1st period.. Saya lah tu lps first period terus cuba.. Alhamdulillah ok..

      Delete
  49. Slm aina..nk tnya jamu apa ye yg aina ambil semasa pantang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sue.. Jamu mmg nenek saya yg buat.. guna akar2 kayu semua jadi serbuk.. Air kunyit 2 minggu sekali utk rahim..

      Delete
  50. Saya pun mc 4 hari lepas.sy ingin kongsikan petua utk bersihkan rahim jika disahkan keguguran (cth: janin tiada heartbeat tapi kantung masih ada) iaitu dgn meminum air kelapa. Insya allah ia akan keluar sendiri tanpa perlu d&c. Apapun slps itu perlu dirujuk kepada doktor utk pastikan.

    ReplyDelete
  51. Assalammualaikum. Puan Aina, saya berminat dengan jamu yang Pn ambil tu..Pn ada jual? saya mengalami keguguran pada 6 Mei 2017 lepas, anak pertama dah berumur 4 tahun dan selalu minta nak adik.. Allahu..semoga semua dimurahkan rezeki anak..aaaminnn..terima kasih Pn.

    ReplyDelete