Jom Buat Duit!!!!

Sunday, 21 September 2014

Resepi Pizza

Salam Sayang..

Seperti yang aina inform dekat entry lepas.. Semangat memasak Aina semakin menjadi2.. Lagi2 lepas baik morning sickness ni.. Rasa bersemangat sekali.. heee..

Ok today aina nak share satu resepi yang family Aina suke.. First time buat Pizza ni.. Terus suami kata sedap.. Thanks to Kak Fillanie.. Aina dapat resepi ni dari blog die.. Sangat simple tapi sedap.. Jom tengok resepi:

Bahan-Bahannya: 

Bahan Doh :-

Mauripan ( Yis Segera ) - 1 Peket
Tepung Gandum - 4 Cawan
Garam - 1 Sudu Kecil
Olive Oil 

Bahan Topping:

Cheese Mozarella / Cheese for Pizza
Beef Pepperoni
Sosej Ayam
Prego ( Traditional )
Nanas Kiub ( Dlm Tin)
Bawang Besar ( Hiris dadu)

** Topping ikot citarasa masing2.. Topping aina ni untuk 2 jenis Pizza...

Cara-Cara Masak:

1) Ambil I cawan 1/2 air suam - Bancuh satu peket yis dan sesudu gula.. Kacau sampai sebati..

Aina pakai yis jenis ni..
2) lepastu amik la bekas/Besen- Masukkan tepung gandum , Letak satu sudu olive oil and tuang semua yis td.. Gaul sampai sebati... Nanti doh akan jadi melekit sikit.. So, taburkan tepung gandum sikit2 bagi adunan cantik.

3) Amik mangkuk besar - untuk letak doh tadi.. Sapukan mangkuk dengan olive oil and keliling doh tadi.. Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan selama 30 minit.

4) Selepas 30 minit, doh kan naik gebu ye.. Tumbuk2 or picit2 bagi kempis.. Uli2 sikit bagi keluar angin die.. Divide 2 bahagian ( Adunan ni akan jadi 2 Pizza )...

5) Lenyekkan pakai roller or tangan pun boleh.. Letak elok2 atas pizza pan... Lepastu letak prego before letak bahan2 topping..

Lenyek ke dekat pan pizza ni.. Lepastu aina letak Prego...
Pizza pan ni ade jual dekat kedai kek or hypermarket mcm tesco and AEON Big.. Yang ni Aina beli dekat Aeon Big.. Harga 29.90.. Tgh2 pan ni ade lubang2.. Nanti next picture Aina tunjuk jelas pic pan pizza ni ye..

Ni la Prego Traditional Aina pakai.. Korang nak guna jenis lain pun boleh.
6) First pizza, Aina buat Beef Pepperoni.. So, lepas letak prego.. Letak Beef Pepperoni ( Letak la ikot suke korang.. Banyak ke sikit ke)... Then letak la pulak Cheese.. Aina ni hantu cheese.. So mmg campak banyak2!!! Heeee...

Satu pizza, Aina pakai semua ni.. Susun elok2...
Aina pakai kedue2 jenis cheese ni.. Letak je campur2...

Tada.. Siap dah.. Tinggal nak bakar je...
7) Bakar dalam suhu 220c , Tempoh masa 15 ke 20 minit... Oven jangan lupe panas kan siap2 taw..

Yay!!! Pizza First dah Siap!!! Sedap makan panas2 ni..
Senang je kan buat pizza ni.. So lepas ni buat je dekat rumah,, lagi puas.. Pizza kedua aina buat ala2 Hawaian Chicken.. But aina ganti dengan sosej ayam je.. Sebab baru perasan stock ayam hancur dah habis dalam peti..

Second pizza.. Aina letak nanas kiub, Sosej ayam, hirisan bawang dan seperti biasa cheese banyak2..
And Prego tak lupe ye..

Ni second pizza.. Haa.. nampak tak Pizza Pan ni.. Ade lubang2 dekat tgh2.. hee
Kiub nanas - Aina tabur je buat topping

Before end this entry.. Nak share bahan2 n topping For due pizza ni.. Hee.. 


Nanti if ade resepi lain.. Aina share k.. Selamat Mencuba.... :)

2 comments:

  1. salam..nak tanya..beef pepperoni nk dpt kt mana ye?da lma sy mencari tp xpenah jumpa..haha..btw thanks for recipe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Defat giant and tesco ade.. die dlm plastic gantung2.. cari dekat area makanan bash.. byk ade.. maybe away take perasan.

      Delete