Jom Buat Duit!!!!

Tuesday, 13 October 2015

Majlis Doa Selamat & Aqiqah Sofea Ros

Assalamulaikum..

Amboi umur anak nak masuk 8 bulan baru nak update pasal Majlis Doa Selamat & Aqiqah Sofea Ros. Minta maaf la anak oi.. Mommy kamu ni sentiasa busy..hehe..

Majlis aku buat sederhana je tapi Alhamdulillah meriah. Terima kasih aku ucapkan buat keluarga dan rakan2 yang banyak membantu dalam menjayakan majlis. Persiapan semua buat last minit. Tapi Alhamdulillah.. Majlis berjalan lancar.

Majlis pun takde tema. Baju family pun pakai bebas. Baju Sofea Ros je aku beli special sikit. Tak sempat dah nak tempah. Beli je senang. Banyak je baju siap yang lawa2 and cute2. Aku nak beli gaun purple, dah pegang dah pun. Tapi Cocos plak nak Sofea pakai off white. Dah berlaku jelingan tajam aku kt Cocos... So, nak puaskan hati dua2.. Kami decide beli je dua2 color tu.. Pagi sampai tghri Sofea pakai white. Petang pakai purple.. Yesss!!! baru la adil.

Baju Sofea beli dekat Lovely Lace.. Untuk pakaian kanak2. banyak pilihan gaun, headband and mcm2 lagi untuk anak2.. Rambang mata dibuatnya. Tempat mcm biasa la Alamanda,Putrajaya.. Shopping Mall favourite Cocos dr bercinta sampai la kahwin. Die kate senang, dekat dgn rumah.. Semua ade situ, tak payah pening2.. Ok redho je la sebagai seorg isteri.. Heee

Haa.. Inilah penampilan Sofea Ros haritu.. Semua putih.. Ok lah tu bagi Sofea nampak mcm pengantin sikit. Tersenyum puas Cocos anak pakai putih.. Behave je Sofea duduk dlm tu.. tema pelamin aku buat lain skit. Tak mahu la asik buaian je.. Buat rare sikit la.. 

Masa majlis ni Sofea baru 3 bulan setengah, so pakai mitten lagi.. Kerja nak menggaru muka je, habis la muka tu calar balar. Headband ni pun beli dekat Lovely Lace. Aku yang pilih. Saje beli yang ade bunga besar.. Hahaha..

Inilah die pelamin Sofea Ros.. Simple je tapi aku puas hati sgt2.. Gambar Sofea tu aku saje letak situ tambah decoration.. Hihi..Model2 atas pelamin tu semua anak buah. Dlu melayan anak buah je, sekarang ade anak sendiri pulak. Rasa mcm cepat je masa berlalu.

Yezza.. masa ni muka nampak bulat lagi. tgn pun nampak berisi. Sekarang dah back to normal mcm sebelum mengandung & bersalin. Nanti aku share rahsianya.. Amboi.. hehe.. Benda baik, mestilah kena share ye tak?

Family potret yang berjaya dirakam.. Emm Sofea,, awak seorang je yang nampak lain dlm gambar ni.. Ini lah best shoot taw.. Hai la anak.. heee.. Aku pun tak tahu apa motif tgn aku buat mcm tu.. hahah.. nampak kaku di sane..

Lama jugaklah nak tenangkan Sofea ni. Masa ni die dah letih melayan tetamu. Ini sebelum gambar diatas berjaya diambil ya. Sekali bukak mulut menangis, jiran sebelah pun boleh dengar daaa...

Yang ni aku belanja korang close up sikit pelamin Sofea. end of this entry aku bagi details dekat mana aku tempah ni ye.. Tunggu..Hihi.. Boleh lah bagi ilham dekat korg yang nak buat majlis nanti. InshaAllah.. Harga amat2 berpatutan.

Ini antara geng2 surau mak mertua aku.. terima kasih ya datin2 puan semua kerana sudi hadir memeriahkan majlis Sofea ros. Terutama kepada mak mertua yang banyak membantu dr segi tenaga dan sebagainya. Yeee aku mmg tertidur dlm gambar ni..

Hai la anak dara sorang ni.. Cair hati mommy tgok senyuman awak. hihi mcm nenek dah awak ni bile takde gigi..

Gembira sgt awak haritu Sofea Ros. Masa ni SR tgh spend time dgn camera-women.. kak idayu hawa. Ni kak Ayu pegang la kot sebab happy semacam. SR ni memang ramah dgn org.

Penat sgt dah SR masa ni.. Penat, ngantuk, nak susu.. semua lah tak kena. Tu muka monyok je tu.. Ala siannyer die ni..

Bersama abg2 sado. Amboi SR terus diam ye dpt bergambar dgn abg2 sado ni.. Bagus2..

With Aki & Wan Ros.. Akhirnya dpt pun gambar yang almost perfect sub SR behave dan takde gerak2. Syabas kpd photographer.

With My best friend family. Watie.... (Pakai dress hiram plus kuning). She is my best friend in the world. Dia ni dah macam akk aku sendiri.

The best moment. Bagus pandai tutup mulut sendiri bila menguap ya. Good job SR.

Antara tetamu terawal yang hadir. Thanks hanisa & family. Comel je husna sedondon dgn mommy ya..

Ehem2.. Baiknyer 2 org ni ddk dlm ni ya.. ni seminit je bahave.. Minit kedua, SR keluar penumbuk daa dekat Arshad. Sabar ya Arshad, org perempuan ni mmg kurang sabar sikit.

Amboi SR ramai boboi la lawat die.. Thanks kawan2.. Mak2 plak sibuk nak jadi besan. Hahhaha...

Overall majlis berjalan lancar Alhamdulillah & meriah.. SR jadi artis satu haritu. Her Big Day la katekan..

Ok tadi dah janji nak beritahu details pelamin SR kan? So, kepada yang nak pelamin berendoi yang cantik dan lain dari yang lain, Sila bace ni:

Instagram : @kidsystudio
Contact No : 012-3430732 (Wan)


Untuk Photographer pulak, ini details :

Contact No : 017-3194557 (Idayu Hawa)
Facebook : Idayu Hawa

Ok tu je la nk share apa yg berlaku. see yaaaaaa...

Love,
Aina Ma'at

Sunday, 27 September 2015

Cotton Craft Shah Alam

Assalamualaikum..

Amboi sekejap je dah penghujung bulan September 2015. Masa berlalu cepat sgt and Sofea Ros pun nak masuk 7 Bulan. Oh bukan.. Entry kali ni bukan nak cerita pasal Sofea Ros, tapi berkenaan tempat makan yang best dekat Shah Alam.

Bukan setakat makanan je yang superb, dalam kedai pun superb.. Gabungan warna yang sgt cantik bagi aku ( seorang perempuan).. Cewaahhh...

Area yang sama dengan “The Grease”. Refer entry ni for “The Grease” . Tak dapat dinafikan yang Shah Alam adalah tempat yang banyak tempat makan best2. Makin banyak pulak kedai2 ala2 hipster bak cendawan tumbuh selepas hujan. Alamak, sorry la if punch line tak jadi.. hehehe..



Bukak je pintu masuk, anda akan nmpk deco ini. oi oi.. My favorite color.. Lembut je dan sedap mata memandang. Meal box tu la tempat makanan yang dah siap.. Cute kan??


Unik kan? Anak sapelah yang pandai sgt melukis ni.. Geram akk tengok.. Kalau la dekat rumah boleh conteng2 mcmni kan syokkk.. Heee..


Bila duduk dan makan dalam suasana yang comel mcmni.. Rasa makan tgh makan dekat cafe di oversea je.. Ce ce poyo je aku ni.. Tapi serius nampak bersih je kedai ni.. Memang kombinasi warna yang tepat!!


Order terus dekat kaunter then make a payment. Bayar dlu baru makan. Memang style luar negara. Bagus2.. 


Deco atas meja. Setiap meja mempunyai lukisan yang berlainan. So cute kan?? walaupun tu rumput fake.. tapi tetap nampak real di mata ku.. Amboi!!


Kena paksa teman makan. Ok la tu dik.. Ini adik dekat opis.. Ok la tu kan, one day kami travel settle kerja, ini lah reward die.. Makan tempat sedap2..


Chicken chop die terbaik.. Ranyup dan sedap.. Bawah die ade mash potato u olls.. Memang kenyang!! 


Gambar tuan tanah tak boleh lupe u olls.. Yes!! tea is my kegemaran. Semenjak selepas bersalin ni dah jadi hantu tea. Tak kisahla ice lemon tea ke, tea peach ke, green tea ke.. Semua aku bedal yang penting ade tea!!!


Yabedabedu!! Grill Chicken ni pun sedap!! bawah tu mcm puding potato.. sos die membuatkan aku jatuh cinta dengan hidangan ini.. cewahh!! Aku bab makan2 ni memang tak berkira, yang penting memuaskan hati. Makan sedap2 ni untuk Sofea Ros jugak. Susu badan jadi enak dan eksklusif.. Hihihi.. Alasan ni selalu bagi dekat cocos.. So, hari2 boleh makan sedap2.. Cocos kalau pasal Sofea Ros semua OK!!


Yezza.. aku peminat coklat.. Come to mama bebeh... Kek ni dah hampir separuh aku makan.. Sedap sgt sampai lupe nak snap pic. Tak sure nama dessert ni.. Tapi yang pasti kek coklat dan ice cream coklat. Cara hidangan : Dorang akan pnskan kek dlm ketuhar then letak ice cream. Perghh!! memang terangkat.. u olls should try this...

Apa tunggu lagi pergi la serbu kedai ni. Dekat seksyen 13 je.. Area Tesco Extra tu.. Tak tahu jugak. Meh aku bagi alamat & korang pandai2 la waze ya..

Alamat: 2-01-1, Presint Alami, 40000,, Jalan Akuatik, Shah Alam, Selangor, Malaysia

Dah bagi alamat.. Jom la pergi ramai2.. Okla hari minggu mcmni nak g jalan2 dengan Sofea Ros. Dah janji harini nak bawak mandi kolam..

Love,
Aina Ma'at

Tuesday, 25 August 2015

Grease Cheese Steak

Assalamualaikum..

Amboi lama rasanya tak update pasal tempat makan. Semenjak dah ade seketul Sofea ni, tak dan dah nak snap picture. Sebab.... kebanyakan masa makan sambil pegang dia.. hee..

So, today nak share dengan korang salah satu tempat makan yang hipster ni. Banyak lagi kedai hipster area Shah Alam ni, Grease adalah salah satu daripadanya.

Speciality Grease is more to western food and pasta. Ada jugak burger dan lain2. Hihi.. Aku memang recommended la tempat ni. Dalam kedai die pun hipster habis. Hahaha.. 

Signboard die pun dah nampak hipster belum dalam die lagi. Buat orang tak sabar nak tengok apa yang berada di dalam.

Salah satu bahagian dalaman yang unik. Berada di satu sudut dalam kedai ni. Oh ya, ini model tak berbayar ya. Walaubagaimana pun, gambar ni nampak cantik dengan kehadiran model ni.. cewaaahhh...

Close up sikit.. Oh.. Tetiba teringat zaman kanak2 dulu suka tgok cerita "Ghostbusters".. Terimbau kenangan sekejap.

Ini bukan gambar spontan aku ye, sebab aku tahu kawan aku nak tangkap gambar belakang ni. Dan semestinya aku lah yang suruh. Tapi entiti blur dekat belakang tu spontan ya. Hai la kawan, rosak la gambar ni sebab entiti blur kau.

Sudut yang ni dekat dengan pintu masuk. Setelah aku meneliti satu persatu dalam kedai ni, frame die semuanya cerita lama2 zaman aku kecik2 dlu. Ye, yang Superman tu sekarang pun ade, tapi poster die susah taw nak cari yang macam ni. 

Macam kedai2 lain la. Mesti minuman sampai dulu. Aku minum ice lemon tea je, so tak payah la tunjuk dalam ni. Korang pun mesti dah biasa tengok. Disebabkan dia sorang ni minum air lain, so aku selit lah dalam blog aku ni. Grease ade jual TEH BOTOL ya!!! Yummy.....

Makanan pertama dah sampai, milik si peminum teh botol tadi. Yang ni "Spaghetti Aglio Olio" .. Sedap dap dap.. suke presentation die letak dalam bekas besi ni.

"Chicken Wing" die terbaik!!Highly recommended.. Satu pinggan ni korang boleh habiskan sorang. Pedas die, garing die, rasa die semua cukup sempurna.. Next time nak order banyak2 pinggan..

Ini pulak "loaded pasta" .. Yang ini pun sedap.. Adui pening mak.. makanan die semua sedap2 belaka.. Nasib baik aku tak order semua dalam menu dekat Grease ni.

Amboi tak sabar2 melantak ye kau. Mentang2 makanan aku sampai lambat. Muka terpaksa diganti dengan icon yang lebih comel. Hahha..

Yezza.. Makanan aku lambat sampai tapi memang puas hati. Ala tak la lambat sangat, beza 3 minit je dari makanan kawan2 aku ni. Ini lah dia "Spaghetti Meatball". Biasalah yang sedap tu selalunya lambat. ehh.. yeke??

Rasanya macam nak makan lagi dekat sini esok.. Jom.. heee.. Korang kalau nak pergi meh sini aku bagi alamat:-

GREASE
1-10-1 Presint Alam,
Persiaran Akuatik, Seksyen 13,
40000 Shah Alam, Selangor.

Landmark : Tesco Seksyen 13, Laman Seri

Senang je lagi2 orang shah alam. Kalau korang bukan orang Shah Alam, ape susah... Pakai Waze je la.. heee


Ini permandangan sebelum korang masuk kedai. Tapi aku tangkap gambar ni masa nak balik. Bila tengok balik gambar ni, rasa tak nak balik pulak.. hahaha.. alamak kantoi ade entiti dekat cermin pintu tengah ambil gambar.. Sorry korang!!!

Ok la korang, nanti bila2 aku pergi tempat makan yang best, aku share lagi ya..

Love, 
Aina

Sunday, 16 August 2015

Barbeque Bersama Keluarga – Penutup Syawal 2015


Assalamualaikum..

Syawal bakal menutup tirainya. Hari ni adalah syawal terakhir bagi tahun 2015. Banyak kenangan syawal yang telah di abadikan. Terima Kasih Syawal dan Ramadhan. Semoga kita akan berjumpa lagi pada tahun2 seterusnya. Amin..

Waktu perayaan ini la keluarga dapat berkumpul dan berborak mengenai banyak perkara. Seronok kan? So, akhir syawal kali ini, kami buat BBQ untuk family. Tak pernah buat and this is first time buat. Dari penyediaan bahan and sos even tempat bakar, kami buat sendiri.


Haha..mcm2 dugaan tapi hasilnya memuaskan walaupun ade kekurangan. Kami buat simple2 je, panggil family terdekat dan jiran2. Ala2 open house, tapi kecil-kecilan. Aku pulak tak banyak sgt tolong sebab ade Sofea ni ha. Kuat merengek sekarang, maybe tgh tumbuh gigi kot. Badan die tak berapa selesa.

Inilah die ketua BBQ - Sufi Hakim ( Adik Ipar )
Tempat bakar kt atas tu benda paling payah nak buat. 3 kali eksperimen baru boleh berdiri kukuh dan mantap.. Hehe.. Ok next year beli je y dah siap tu.. Senang.. tak payah bakar pakai arang.. Heee

Yang ni pulak, hasil tangan aku 100%

Kasi close up sikit sbb AKU BUAT kan?? hahaha

Banyak lagi sebenarnya juadah dan dessert, tapi seketul Sofea byk nangis so, dpt pic2 yang mcmni je la.. Itu pun dah kire ok kan?

Yang ni pun buat hasil tangan ahli keluarga - Corn flakes milo
Yang atas ni resepi asal dari biras aku. Tapi buat ramai2. Sorang gentel lah, buat koko lah dan aku yang bahagian last iaitu masukkan dalam cup. hehe.. Ok la kan daripada tak tolong langsung.

Wah tiba2 rasa lapar pulak
Makanan BBQ kami - Daging Kambing, daging lembu, Ikan keli, Chicken Wing and sotong. Ok la tu kan? Next time kita buat byk lagi menu k.

Inilah die hasil tangan bile dah dihidang di luar ya 
Eh Spotted ketupat palas lah.. Hihi.. Ketupat beli ya, kami2 ni belum expert lagi nak buat ketupat jenis ni. Selalu raya pun pakai ketupat adabi je.. heee.. Buah-Buahan tempatan + Oversea tu pun aku yang decorate.. hahaha..

Tuan Tanah dan Seketul Sofea
Untuk akhirnya, meh belanja gambar aku dan seketul Sofea yang kepenatan. Ini lah sahaja gambar yang sempat di ambil sebelum seketul ini kembali meraung.. Ehh..
Walaupun kami sekeluarga kepenatan sikit, tapi we enjoy that moment a lot!!! i Love u family.

Love, 
Aina

Thursday, 13 August 2015

Kehidupan Aku Sebagai Seorang Ibu yang Berkerjaya dan “Fully Breastfeeding”

Assalamualaikum. 

Gambar Sumber Dari Google
Tajuk kali ini agak menarik bagi ibu2 ataupun bakal ibu . Aku nak share pengalaman menjadi seorang ibu yang full time breastfeeding to Sofea. Memang sebelum Sofea lahir, aku memang berniat fully BF untuk my baby. Alhamdulillah Allah S.W.T tunaikan hajat. Aku berharap agar niat murni aku ni tercapai sampai Sofea Ros berumur 2 tahun.

Masuk harini dah 5 bulan 4 hari aku berjaya susukan Sofea ‘Full’ breastfeed. Alhamdulillah. Bagi aku nak full BF fizikal dan mental kena kuat. Macam2 dugaan dan cabaran sepanjang 5 bulan ni. Baru 5 bulan, belum 2 tahun lagi. Aku berharap akan terus bertahan dan cekal demi Sofea tersayang.

Memang tak dinafikan cabaran agak tinggi lagi2 ibu yang berkerjaya. Letih bekerja dan letih dekat rumah pulak. Ye la, balik rumah bukan boleh terus mandi, makan, dan rehat. Anak mesti aku tengok dulu. Aku selalu sampai rumah dari opis dalam pukul 7.30 petang. Masa tu Sofea dah dekat rumah. FIL aku dah ambil dulu dari taska.

Macam2 nak kena cek. Beg taska die, Beg susu die, pampers die dan macam2 lah. Pernah jugak aku rasa down tapi Alhamdulillah Cocos byk membantu dan bagi sokongan. TQ sayang.. Cewah...

Segala yang ku korbankan hanyalah untuk mu ANAK
So, Entry kali ni aku nak share sikit jadual aku sebagai seorang ibu.. Kalau rasa baik dan boleh di jadikan rujukan, Alhamdulillah.

Mengurus masa amat penting ya. Sebab banyak benda yang diluar jangkaan akan berlaku dan apabila ianya berlaku dan korang semua tak ready, memang keadaan akan jadi kelam kelibut.. Emm betul ke ayat aku tu?? Ok la kot, janji korang faham kan?

Gambar Sumber Dari Google
Ini adalah jadual aku setiap hari di hari bekerja: (Weekdays)

** Pagi

Aku akan bangun pagi seawal pukul 6am. Aku tak suka kelam kabut dan serabut. Nanti aku akan jadi moody if buat benda last minute. Lepas mandi dan solat aku akan pam susu dulu – Sesi pertama . Then aku akan make sure barang2 Sofea dan barang aku dah ready. Tinggal Cocos angkat masuk kereta je.

Sofea aku akan hantar taska sekali masa kami nak pergi kerja. Sebab satu jalan je. Lagipun taska dekat dengan rumah.

** Pagi , tengahari dan petang (di opis)

If aku tak sempat breakfast dekat rumah, aku akan makan di opis. Even lambat sekali pun aku tak kan skip sarapan pagi. Minum air kene cukup, kalau tak macam mane nak hasilkan susu, betul tak?

Sesi Kedua mengepam dekat opis pukul 10.00 am . Tempoh masa setiap kali mengepam adalah 20 minit. Selalunya aku akan dapat 8oz sesi pagi. Kalau bertuah can go to 10oz.

Sesi ketiga selalunya after lunch, dalam pukul 2.30 pm. Yang ni selalunya aku akan dapat dalam 6oz, then if lucky that day can go to 8oz. Selalunya sesi kedua, tak sebanyak sesi pertama.

Sesi keempat aku akan pam sebelum balik kerja. Dalam pkul 6.30pm gitu. If tak sempat pam di opis, aku akan pam dalam kereta. Kali ni kebiasaannya aku akan dapat 5oz.
Tipu lah if aku akan dapat byk setiap kali mengepam.. Ade jugak pasang surutnya. Ada satu masa tu dapat 3oz je. Tapi tetap syukur. Ade jugak rezeki untuk Sofea. Yang penting jgn putus asa.

Jadual mengepam kena konsisten walau pun ibu2 semua sibuk bekerja. Lagi kerap anda pam, lagi banyak penghasilan susu badan. Kena sentiasa positif dan tetap ceria ya.

** Malam sampai awal pagi

Sampai rumah layan Sofea dlu, selalu mase ni die memang tunggu aku balik kerja. Nak minum susu fresh.. hahaha.. Then Cocos akan mandi2 dan bersiap2. Lepastu die plak layan Sofea aku plak mandi dan bersiap. Sembahyang sendiri. In case masa itu Sofea tidur, kami akan berjemaah.

Makan malam wajib kena bersama2. Sofea letak dekat dalam stroller baby. Kadang2 die ok then aku boleh makan dengan tenang. Kalau sampai masa meragam, aku dengan Cocos kena bergilir2 makan.

Aku akan mulakan rutin membasuh botol2 Sofea yang bawak taska tadi dan basuh jugak peralatan mengepam aku. Memang selalu aku yang basuh. Pernah jugak Cocos tolong basuh, itu pun kalau emergency sahaja. Aku prefer aku yang basuh sebab aku ni tak yakin sgt org lain boleh basuh sebersih aku.. hahahha.. Statement tak boleh bla la kau ni Aina.

Lepas settle, aku aku pam susu sesi kelima di malam hari. Cocos akan jaga Sofea sampai aku settle. Thanks hubby. Sokongan dari suami juga merupakan faktor yang penting ya. Bagi lah semangat sikit dekat isteri tu..

Lepas settle semua, aku akan tidurkan tidurkan Sofea. Bacakan buku cerita, nyanyi2 sikit dan menyusu. Tidur ke tak,its depend kepada keadaan. Kalau masa die meragam, pukul 1 or 2 pagi pun belum tentu die tidur. So, layan kan je la sampai die tidur.

Then dalam pukul 3 pagi, aku akan mengepam utk sesi keenam. Sesi yang ni selalu dapat byk. Waktu antara 12.00tgh mlm ke 6.00am adalah waktu yang baik kalau nak mengepam.

Begitula jadual kehidupan aku di hari biasa. Kena la disiplin kalau korang betul2 nak fully breastfeed dan untuk memastikan stok susu sentiasa ada dan mencukupi untuk bayi anda. Kronologi dekat atas tak lah fix ya. Ade juga berubah2 mengikut keadaan. Aku bagi point yang penting je.

Oh ye, untuk weekend pulak, jadual mengepam masih sama. Mungkin kan berubah sikit if aku keluar jalan2 or travelling. Pam sentiasa akan aku bawa. Ade mase terluang dalam kereta, aku akan pam.

So, korang ibu2 yang dah bekerja tu mesti ade pengalaman yang lagi menarik kan? Meh la share2.. Xpun letak link blog korang dekat komen. Sama-sama boleh tambah ilmu.

Ok la korang, sampai sini dlu aku bebel ya. See ya !!

Love,

Aina