Jom Buat Duit!!!!

Friday, 6 February 2015

Diary Of My First Pregnancy ~ HB ( Hemoglobin ) Rendah Ketika Hamil

Salam Sayang.. :)

Lama rasanya tinggalkan blog ni.. hormom pregnancy kot.. sekejap rajin, sekejap malas.. Tapi yang banyak malas la.. heeee...

Al maklumla, dah masuk trismeter ketiga ni, badan tak secergas dlu.. Jalan sikit penat, buat tu sikit semput.. macam2..

Berbalik kepada tajuk di atas, Aina nak share skit berkenaan HB rendah ketika hamil.. Dan ya!!! saya tergolong di dalam masalah ini.. HB start rendah bila masuk trismeter ketiga.. Before check up mmg ade rasa kelainan sikit kt badan.. Emmm.. risau sangat masa tu.. Jom aina share skit pengalaman dari HB ok ke HB rendah semasa aina pregnant ni..

First Trimester

First check up 7 week++.. HB : 12.5 , Urine & BP semua ok & normal.. Just berat kurang.. Kurus sgt masa ni.. Makan pun xlalu.. Asik muntah je.. Berat 41.5 kg.. heee.. Masa ni rase bangga giler, sebab nurse puji HB bagus.. Kembang kempis je hidung yang mmg dah kembang ni.. 

Masuk minggu ke 12 hamil iaitu 3 bulan, HB maintain cantik.. Naik pulak 12.7.. Tambah kembang la mak minah ni.. nurse asik puji je.. even morning sickness yang agak teruk.. Aina still maintain HB,, Berat pun dah ok naik 43.5 kg.. urine & BP pun normal.. Alhamdulillah.. Syukur.. 

Kesimpulannya, masa trimester pertama baik2 shj just ada masalah morning sickness yang teruk je.. but still under control.

Second Trimester

Welcome 2nd Trimester.. amboi ko Aina.. hahaha.. HB masa 19 weeks ( nak masuk 5 bulan ), HB 11.5.. Turun sikit but still ok dan normal.. Berat badan je tetiba nurse cakap terlebih 49 kg.. alamak.. berat btol tu.. heee.. BP semua ok2 je.. Masa ni morning sickness dah bye2,, tu berselera luar biasa.. makan tak ingat alam semesta,, Selagi muat perut ni, selagi tu la sumbat apa yang patut... heee.. ( Jgn tiru amalan ni, sgt2 tidak sihat ya ).

Tapi panas tidak berpanjangan.. tiba2 hujan di akhirnya ( cewah.. ingat novel ke Aina ).. heee.. Maybe disebabkan bangga yang teramat, Allah tunjuk dekat Aina padahnya.. HB rendah & turun mendadak di akhir trimester kedue ni.. Sedih tak terkata.. Dr kena puji dgn doc & nurse, skrg kena bebel pulak.. Emm, nasibla,,, tadah je la telinga ni dgr bebelan...

Minggu ke 24 kehamilan, HB 9.3, berat 53.5kg, tapi alhamdulillah BP & urine still normal.. Masa ni minum air gula & result pun ok.. Tade kencing manis.. Masa ni Aina diberi penerangan kesan2 HB rendah/Anemia ketika hamil.. Terus tergamam.. takut,, sebak.. pgg perut sambil usap2.. sedih la jgk,, risiko byk kot HB rendah ni.. Lagi2 nak msok 3rd Trimester ni..

Jom Aina share kesan HB low / anemia ketika Hamil ni :

** Kepada Ibu :
1) Keguguran
2) Bersalin Awal
3) Kematian Janin Dlm Kandungan ( yang ni pling Aina risaukan )
4) Tumpah darah selepas bersalin

** Kepada Janin
1) Kurang berat ketika lahir ( kurang 2.5 kg )
2) Lahir tak cukup bulan
3) Lemas semasa lahir
4) Pertumbuhan bayi terbantut

Third Trimester

Minggu ke 26, HB still rendah, 10.00.. Risau sgt.. Ubat dah makan, makanan pun jage la jgk.. hee.. berat pulak extra 56kg.. Masa ni dah binggung nak buat ape.. selalu if check up semangat, skrg rasa malas je.. emmm..

Masa tu Aina tekad nak disiplinkan diri demi anak tercinta dlm perut ni.. Aina makan ubat & Makanan yang seimbang & boleh naikkan HB..

Berjam2 menghadap internet, cari petue2 & cara2 nak naikkan HB.. walaupun dah dapat consult dr doctor, tapi tak salah kan nak cari info tambahan.. Alhamdulillah, next check up HB naik balik 11.4 sehinggalah sekarang.. Syukur Ya Allah.. 

Now Aina dah 34 minggu.. Alhamdulillah.. Semoga dipelihara Allah S.W.T

Nak tahu ke apa yang Aina makan & buat untuk naikkan HB balik ?? Next entry ya.. entry ni macam dah panjang sgt.. Pening t korang nak baca.. sape2 nak share pengalaman, blh komen ya.. TQ






No comments:

Post a Comment