Jom Buat Duit!!!!

Saturday, 7 February 2015

Diary Of My First Pregnancy ~ Makanan Yang Naikkan HB ( Hemoglobin )

Salam Sayang..

Entry semalam Aina ade share experience HB rendah ketika hamil kan?? So, today nak share ape yang Aina consume/Makan utk naikkan balik HB..

If u olls search dekat internet, mmg byk info akan u olls dapat.. But entry kali ni Aina just nak share apa yang yang Aina amalkan. Aina mmg xblh telan langsung ubat klinik ya.. Makan mesti muntah.. Ok jom tgok ape bende la y Aina makan ya.. heeee

1) Iberet Folic

Doctor recommended this one.. Better la if amik obimin or etc ubat klinik.. Ini kuat sikit katanya.. Makan sehari satu bijik je.. Dalam satu kapsul tu ade Vitamin C, B complex & Acid folic.. Mmg lengkap..

Aina pun beli la.. Ade dekat Farmasi ya bnde ni.. Senang je cari,, Harga mampu beli... heee.. Tapi masalah start terjadi bila Aina start makan for the first time. Satu hari muntah2, badan lembik & xleh bangun langsung.. If bangun loya then muntah. Sampai Aina dehydrated. Bahaya2.. 

But depends ya, Ade jgk org yang consume ni sesuai.. dan serasi dgn bdn dorg.. But Aina NO..NO.. Even try for the second time pun xleh jgk.. Try mkn dgn jus oren pun x jalan.. So, mmg xsesuai..



2)Spirulina, Vitamin C & Minyak Ikan

So, Aina pun try second alernative. Aina nak try mkn yang semulajadi. Try Supplement Spirulina. but u olls kene hati2 ya cari spirulina ni.. Ade sstghnya yang mengandungi gula. Aina try ELKEN product. Alhamdulillah, Pas seminggu konsisten makan, HB naik and still maintain sampai skrg.. 

Kiranya macam vitamin lengkap la.. Boleh u olls xnk makan pil2 ni, but sanggup ke nak makan berpinggan2 sayur bayam & sayur hijau.. Heee.. Aina still jgk makan sayur2ran tu semua, but ambil Spirulina ni sebagai tambahan.

Disebabkan Aina dah 3rd trimester, Aina ambil byk sikit Spirulina ni, 25 biji pagi before breakfast & 25 biji malam before tidur. Yang penting kena usaha & kensisten ya makan ni.

Then sebagai tambahan lain, Aina ambil Ester C ( Vit C ) & EPA DHA ( Minyak Ikan ). Ester C utk tenaga & kulit. Minyak ikan untuk perkembangan otak janin.



3)Saferon Folic

Nak bersalin ni mmg kena make sure kandungan zat/iron dlm bdn ckup, then Doc suggest plak Saferon Folic disebabkan Aina mmg xserasi dengan Iberet Folic. Saferon ni Aina makan Alhamdulillah ok.. Ambil after makan. Sebijik je tapi rase coklat.. Yummy.. heeee..

Jugak ade jual dekat farmasi ya kawan2.. Harga pun mampu milik.. :)


4)Kurma & Delima

Makanan sunnah adalah yang terbaik sekali. Kurma pulak mmg hari2 aina makan. 3 bijik pagi & 3 bijik malam. If bosan makan mcmtu, kadang2 Aina blend campur susu HL & madu sikit.. Mmg yummy!!!

Delima ssh nak dapat yang buah original, so Aina beli yang pati delima tu je.. Bancuh dlm air sejuk & minum.. Masam skit, tp sedap,,heeee...

5)Bayam & Brocoli

Aina mmg suke sayur.. Selain supplement kt ats yang Aina ambil.. Aina makan jgk yang fresh2 ni.. Nasi Aina kurangkan sikit.. Sayur mmg makan lebih ya..

Sayur ni aina just grg sekejap dgn minyak zaitun & bawang putih.. xde campur garam or serbuk perasa lain.. Itu pun dah sedap ya..


5)Buah-buahan

Buah-buahan pun penting ya untuk ibu hamil.. Antara buah yang Aina selalu makan ialah :

"tembikai, Air kelapa muda ( 3rd Trimester ), Anggur hitam, buah oren sanguick" 

Setakat ini itulah yang Aina amalkan untuk maintain HB...Sekarang pun Aina dah masuk 35 minggu hamil. Semoga segalanya berjalan lancar. Amin.....



1 comment:

  1. thanks aina for the tips. byk jgk ye kne telan spirulina tu hehe

    ReplyDelete