Jom Buat Duit!!!!

Monday, 2 March 2015

Diary Of My First Pregnancy ~ Bermulanya Sakit Contraction Ketika Hamil

Salam Sayang dr Aina untuk semua..

Aina pun tak tahu contraction tu mcm mana rasanya.. Ada yang cakap mcm senggugut tapi lagi sakit, perut mengeras la.. Pinggang sakit la.. Macam2 version ya..

Almaklumla, lain org lain rasanya.. Sama jugak mcm beranak, ade y senang, ade y ssh sikit, mcm2 la.. So, nak dipendekkan cerita, Perut Aina dah start rasa kejang & mengeras ketika usia kandungan 35 minggu.. Masa ni contraction still blh thn and xkerap.. satu jam or setgh jam sekali. Masih boleh berjalan2, pergi kerja & makan dgn selera..

17 February 2015 ( 36 minggu )

Start ni mmg xleh tdo malam dah.. Perut selalu mengeras dan kdg2 rasa pedih.. Mengeras kdg2 sampai Aina sesak nafas.. Mula la tukar2 position, sekejap kanan, kiri, depan, ddk & berdiri.. Penat btol.. hihi.. Pengalaman ni yang berharga sebenarnya.. Kebetulan harini ade check up and Aina cerita dekat doc.. Cek2 baby normal & semua ok.. Maybe dah start "Braxton Hiks "... 

Tapi even sakit mcmtu, Aina still blh tahan lagi,, Tu maknanya belum nak beranak lagi.. Doc cakap if betul2 nak beranak, contraction kan dtg 5 minit sekali or kerap... Masa ni if berjalan, dekat bwh tu dah rasa ngilu2 & sakit sikit.. Tu maknanya kepala baby dah kt bwh.. Tapi belum masanya lagi ya baby..heee

24 February 2015 ( 37 minggu )

Today check up lagi.. Kali ni mmg nekad ckp dekat doc nak beranak jgk.. Tak thn dah rasanya.. Sakit pinggang, perut dah start sakit2.. Jln pun dah tak betul.. Bwh perut ni rasa berdenyut2 je..

Apa2 pun that day cek dlu mcm biasa, HB, urine semua normal. So, doc cek baby pon ok,.. Then pada harini jugakla, pengalaman pertama kena seluk sbb nak cek jalan ( VE ). Sakit jugakla, tapi sakit yang masih boleh tahan.. Cek2 baru bukak lebih kurang 1 cm.. So, doc tak blh lagi refer hospital utk beranak.. Kurang2 pun 3 cm baru blh refer hospital.

Hampa sekejap masa tu.. tapi takpela, yang penting baby aktif and normal lagi gerakannya. Aina dah start cuti harini.. Ambil Unpaid leave.. Bukan cuti bersalin.. Cocos pun tak kisah.. Lagi bagus, Aina blh rehat2 dekat rumah ni.. Heee

2 March 2015

Hari ni ddk rumah je.. Basuh baju,,kemas bilik.. dan buat la apa2 yang patut.. Start mlm td.. Pinggang rasa sakit sgt.. Perut mengeras & rasa nak muntah menahannya.. tapi Aina try rileks & tarik nafas panjang2 and lepas perlahan2.. Alhamdulillah sakit kurang.. Cakap2 dekat baby, if nak keluar, keluar la sayang.. But lagi ok tunggu esok.. Sbb esok dah genap 38 minggu..

Mlm ni Alhamdulillah, Aina blh tidur walaupun tak selena Cocos tidur.. Tapi dpt jugakla lelapkan mata kalau nak banding kan dengan malam2 yang lain...

Pagi2 bangun & siapkan baju kerja Cocos mcm biasa. Kali ni breakfast berat sikit.. Sosej English Breakfast + telur dadar kasih sejati..Hihihi.. Selalu mcm cereal dgn susu je.. Al maklumla dah cuti ni, masa lebih sikit nak layan suami,, hihihi..

Lepas Cocos dah pergi kerja, Aina pun mandi mcm biasa.. And then masa je air cecah kepala.. Perut memulas2 and bwh perut berdenyut2 sakit mcm ade bnde menolak & nak keluar.. Lama jgk la, aina terbehenti nak mandi.. Terduduk menahan sakit,, Masa tu Cocos dah pg kerja plak tu.. Aina try rileks & bernafas dgn tenang..lama2 ok.. Alhamdulillah.. Buat cuak je baby mommy ni..heeee

Esok next check up for 38 weeks ( 03 March 2015 ).. Hopefully dah ade bukaan la.. Amin... 

No comments:

Post a Comment