Jom Buat Duit!!!!

Thursday, 5 March 2015

Best Books During My Pregnancy

Salam Sayang... 

Sementara tunggu baby nak keluar ni.. Aina nak share sikit apa yang Aina bace sepanjang tempoh kehamilan ni.. Selain Al-Quran ( Itu wajib, walaupun bukan hari2).

Membaca buku2 tentang kehamilan, Keibuan and sewaktu dgnnya amat penting ya.. Selain google2 dlm tenet.. Ianya sebagai persediaan kelak.. Sekurang2nya kite dah ada sedikit ilmu didada.. 

Contohnya apa yang perlu dilakukan ketika hamil, menunggu kelahiran, berpantang & lain2.. Sedikit sebanyak bacaan dan perkongsian dr buku dan internet akan membantu.

Antara majalh & buku2 yang Aina baca sepanjang tempoh kehamilan adalah.. jeng.. jeng.. jeng.. heeee

1) Majalah Pa&Ma



Memang tiap2 bulan Aina akan beli majalah ini.. Bacaan yang santai, colorful & byk info la.. Tiap2 bulan ade je info2 menarik yang dipaparkan.. Sesuai utk bakal ibu, ibu2 or isteri2.. Golongan bapak2 pun boleh baca..

Harga pun mampu milik la.. sgt2 berbaloi.. If rajin, byk jgk peraduan dlm tu.. mana tahu ade rezeki anak kan??

1) Life's Na.. Na,, Na ( By Nana Mahazan )

Buku ni mmg terbaik.. Nipis tapi padat dgn info2.. Ibu ini hasil nukilan dr Nana Mahazan.. Ala penyanyi AF dlu tu.. Ingat x? Mula tertarik dgn Nana bila Aina start follow Instagram die.. Die byk share pasal life die & anak2 as WIFE & MOTHER.. Since that, Aina ikuti semua perkembangan die..

Cara die menguruskan rumah tangga & anak2 buat Aina tertarik.. Simple je but sgt2 terbaik!! Then, terbit plak buku die yang pertama.. Mmg Aina xlepaskan peluang nak beli..

Buku ni sangat santai & ringkas ayat die..So, sgt senang nak paham & xbosan.. Rasa macam Nana membebel je depan kita.. Dlm buku ni Nana share life die as a Mother & Wife..

Dari kehamilan, Berpantang, Cara nak kurus balik, and ade jgk ayat2 yang sgt motivated bakal2 ibu.. Lagi2 kali pertama nak bergelar ibu ni.. Try la beli & baca.. Memang sgt membantu & Menaikkan semangat..


1) Ibu Bijak Anak Bahagia ( Norashikin Hashim )

Ibu ni pun bagus & serba lengkap.. Sgt sesuai utk ibu2 malah para bapa.. Ibu ini tentang dunia kanak2 & utk mendalami lebih lagi ilmu2 baru yang berkaitan perkembangan anak2 pada zaman moden ini.. Sememangnya skrg adalah zaman yang sgt mencabar dlm mendidik & membentuk nilai murni dlm diri anak2..

Ibu ini terhasil dr pengalaman penulis ini taw,, so, syok skit berdasarkan kisah benar & pengalaman sendri.. 

Buku ini ade byk bab2 dan tajuk2 menarik.. Dan kebanyakkannya ade hadis2 yang menyokong & untuk rujukan kita bersama.. InshaAllah ianya berlandaskan syariat islam.


Itu sahaja yang dapat Aina kongsi.. Masa membaca takde sgt sbb sibuk dgn kerja lagi.. Tidur lagi.. Makan.. tidur balik.. Hahaha.. 

Bahan bacaan lain, Aina byk cari di internet & di blog2 yang berkaitan. Dan tidak lupa bertukar2 pandangan & pendapat dgn org2 lama & yang lebih berpengalaman.. Tak salah byk bertanya, supaya tidak sesat jalan.. Heee..

Ok la bakal ibu2 & dah pun bergelar ibu.. Diharap perkongsian ini sedikit sebanyak membantu ya..

If nak bertukar2 pendapat or nak share buku2 yang menarik.. Boleh share di ruangan komen.

TQ




No comments:

Post a Comment