Jom Buat Duit!!!!

Sunday, 5 July 2015

Senarai Keperluan Bayi

Salam Sayang..

Entry kali ni khas buat bakal ibu.. especially yang kali pertama nak bergelar ibu, mama, bonda etc. Senarai keperluan barang baby sangat penting ye.. Checklist wajib kena ade.. kena senaraikan semua keperluan baby.. dan yang paling penting jgn sampai membazir and tak pakai pun barang tu..

Perkara tu dah pun terjadi dekat Aina. Memangla kita nak yang terbaik dan kalau boleh barang semua nak sempurna. Beli itu ini, tapi tak pakai pun.. So, make sure ibu2 or bakal ibu buat senarai and kegunaannya ya..

Bagi Aina, before baby lahir kita beli yang betul2 akan dipakai shj. So, kt sini Aina nap share sikit apa barangan dan keperluan baby yang perlu disediakan ya.. Aina mula beli barangan baby #SofeaRos masa 5 bulan usia kandungan, kena ade plan ya. Jom Aina share senarai barang yang Aina sediakan untuk #SofeaRos.

5 Bulan
  • Mitten ( 6 Psg sekali dgn Stokin )
  • Swaddle ( 4 Helai ) - Aina beli yang lebar dan besar, memang sesuai untuk bedung baby.. Beli dekat Bebetoz.
  • Comforter baby ( 1 helai )
  • Baju New born ( 3 Pasang )
6 Bulan 

Masa ni Aina dah tengok2 dan tgk review2 pasal breast pump.. Memang dah set nak fully breastfeed baby.. So, para ibu2 kena decide same ada nak fully breast feed or bag susu formula ya..
  • Tempah set tilam baby sekali dgn bantal dekat kekabu online.. Aina Ambil size cot baby.
  • Beli Baby cot dekat Ikea.
  • Cadar tilam
  • Tuala mandi baby.
7 Bulan
  • Kelambu baby ( yang ni memang perlu, sebab Aina pantang dekat kg. area sawah padi dan konpem byk nyamuk ya )
  • Baju baby ( 3 Pasang ) - tak beli size new born.. beli 3 bulan ke atas.. sebab baby cepat besar.. Kalau beli besar, boleh pakai lama skit.
  • Beli barut kecil.. Beli dlm 4 helai.. sekarang byk jenis dah.. belila ikot kesesuaian ya
8 Bulan
  • Breastpump - PUREEN.. yang ni pon ade kisah tersendri.. will story in the other entry.. Pakai PUREEN ni 2 minggu je then tukar kepada Autumnz..
  • Storage bottle.. beli 2 pek.. Satu pek ade 8 botol
  • Beg untuk breastpump
  • Ice pack 
  • Stokin Aina - Untuk berpantang
  • Set pengurusan uri
  • Tempai sidai baju baby 
  • Toiletries ( Sabun mandi, syampu & span lembut )
  • Make up baby .. hehehe ( Bedak, Losyen)
  • Minyak telon.. ni penting ya 
Masa tgok brg2 ni rase xsabar nak basoh.. heee
Gambar dekat atas belum complete sepenuhnya.. Sbb Aina beli sikit2.. Sama mcm menabung, sikit2 lama2 jadi bukit.. betul kan? Sikit2 beli, nanti lama2 complete la barang baby..

Beli la keperluan bayi anda mengikut kemampuan masing2 dan keperluan ya.. Jangan terlalu taksub sampai tiada simpanan untuk bersalin nanti.. Lagi banyak nak pakai duit..

Ok lah, itu je la kot yang Aina nak share.. Kalau ada siapa2 nak tambah sila kongsi di ruangan komen ya.. Boleh bagi manfaat dekat ibu2 lain pulak..

No comments:

Post a Comment