Jom Buat Duit!!!!

Wednesday, 3 August 2016

Last Day Raya 2016 ~ 3 Ogos 2016

Salam Sayang...

Amboi.. Hari2 makan sedap sampai tak sedar harini hari terakhir bulan syawal. Goodbye syawal.. Sempena hari terakhir ni, ade makan2 sikit dekat office. Kami buat sambutan hari raya 2016 sekali dengan anniversary syarikat.

Tema sudah semestinya "TEMA HARI RAYA".. Semua staff kami galakkan memakai baju raya. Tetapi tiada paksaan sebab ade jugak staff kami yang non muslim. Janji semua dapat makan dah happy.


Macam Biasa menu kambing golek ni hidangan wajib. Masa mula kami arrange jamuan, tempah seekor je kambing. Tapi tak cukup wei!! tak sampai setengah jam dah habis. So, tahun ni terus order 3 ekor kambing.. Haa makan la kau sampai lebam..


Jangan di lupa kek anniversary. Setiap tahun2 sebelum ni, anniversary wajib ade kek. dan sudah semestinya tema hijau dan putih. Warna korporat ye.


Aku pun tak pasti kenapa aku pilih gambar ni. Oh ye, mungkin sebab aku nak tunjuk dekat korang betapa sibuknya aku uruskan majlis ni. Kesana kesini mcm mak pengantin.


Pengacara majlis sedang menjalankan tugas. Ini semua AJK yang terlibat untuk majlis hari ini ya. Walaupun majlis kecil, tapi penat jugak lah nak oiiiii!!


Ini bukan tengah pening kepala ya. Ini namanya seni membetulkan jarum tudung. Paling bahaya, tercabut satu jarum, konpem tercabut satu tudung ni. 


Boss aku ni.. Kata pembuka bicara. Tersengih plak kitorg yang dekat belakang tu. Semua pantang nampak camera.


Ucapan dari CEO kami yang segak bergaya. Sentiasa ceria walaupun kadang2 garang kalah singa. Tapi tetap syg.. Amboi.. dah puji ni bonus 5 bulan boleh dah kot.. hahahaha...


Lepas habis berucap, upacara potong kek pulak. So, CEO jemput semua shareholder dan management team untuk potong kek sama-sama.


Sebahagian staff yang kami dpt kumpulkan untuk bergambar. Jarang kami dpt bergambar ramai2 mcmni. Cantik2 pulak tu semua. Hihihi...

Dulu ade berangan nak jadi penyanyi/Pengacara
Juadah paling laris. Mungkin sbb hari terakhir, rmi pulak nak makan kuih raya ni..
Ini pon aku suke..Juadah lain xsempat nak snap pic.. Lapar sgt..
Byk sgt camera, so aku konpius nak pandang yang mana.. Sorryyy..
Nak la jugak merasa potong kek.. Walaupun besday lambat lagi..
Oh ye kalau korang perasan, team kami pakai baju warna coklat. Tone mungkin xsama janji coklat lah.. Hihi.. Harini aku pakai baju kurung moden ber-LACE and kain lipat2..dari Caryazara Official ya.. Aku beli je terus dekat butik dorg.. Dekat seksyen 7, Shah alam.. Tak sempat dah nak beli online..

Ok itulah cerita hari terakhir syawal 2016 aku.. Korang pulak.. Ape cite??

Love,

Aina Ma'at

Sunday, 24 July 2016

Raya 2016 ~ Raya Kedua & Ketiga

Salam Sayang..

Harini nak cerita pasal raya ke dua & Ke tiga pulak ya. Ok.. Hari raya kedua aku tak seindah korang kot sbb satu hari beraya atas highway je. Sampai di Penang lebih kurang pukul 4 petang, terus beraya rumah abg kepada Mak mertua. Penang ni family sebelah Mak Mertua. Beraya sampai petang, lepas maghrib baru check in hotel. Raya ke dua, sebuah rumah je sempat singgah.

Sebelum bertolak pagi tu, macam biasalah SR akan buat drama dlu. Bergambar tak mo.. Duduk bwah xmo.. Nak berdukung je.Senget benget dah tudung mommy ni nak oi..

RAYA KEDUA
Lama jugak nak pujuk.. Bagi makanan pun xjalan.. 

Masa ni dah ok.. Siap joget bila dgr lagu..

Letak car seat xsampai setengah jam..Lena terus.

SR tido bagilah pulak peluang, mummy & daddy nak selfie..
OTW TO PENANG.. Wehuuu
Takde gambar beraya rumah sedare.. Sebab badan letih giler. Even jadi Co pilot je, tapi kebaslah jugak punggung ni. Sampai2 rumah sedare terus makan pastu rest kejup.

Check in hotel pukul 9 Malam.. MasyaAllah letih sgt. Ikutkan hati mmg nak terus je baring dekat katil mase tu. Tapi fikir nak kena kemas brg, mandikan anak dlu.. Bla bla bla.. Terus terbantut niat.. Apa2 pun siapkan Sofea dlu, bagi susu semua.. Then tidurkan dia.. Barulah boleh mengemas dgn tenang.

Lena tidur.. Mase ni la aku mengemas, mandi

RAYA KETIGA

Muka ceria bila bangun pagi...SR ni kalau tidur cukup.. Bangun pagi muka mesti berseri2..
Tapi syg keserian xlama.. Sebut nak brush teeth terus berdrama.. 
Tapi dah namanya Sofea.. Jumpa air terus senyap..  dr kecik mmg suka mandi..
Cuti raya pun buat kerja jugak.. Menciiii.. 
Budak ni mmg, kalau suruh bergambar.. muka2 mcmnilah die buat..
Ni kire ok jugaklah.. Tapi muka masam jeruk..
Sampai terduduk nak pujuk bergambar
Family picture.. 3rd raya 2016
Last day dekat Penang.. Pekena Nasi Kandar Line Clear dgn Cendoiiii.. Terbaekkk..
Setakat ni je la cerita raya 2016 aku.. next entry kita cerita pasal lain pulak ye..

Love,

Aina Ma'at

Saturday, 23 July 2016

Raya 2016 ~ Raya Pertama

Salam Sayang..

Amboi nak dekat sebulan baru la sempat nak update pasal raya tahun ni. Tahun ni aku raya #Teamrayarumahmertua #Teamrayapenang #Teamrayapahang #Teamrayasekinchan.. Amboi banyak betul team ko kan?

Tahun ni tahun ke 2 beraya dengan anak #SofeaRos.. Haha.. Aku expect tahun ni senang lah sikit sebab dia dah pandai jalan. Tapi jgn kau nak berangan lah Aina. Budak dah dapat kaki ni lagi letih nak menjaga. Kejar sana, kejar sini. Aku ni sambil beraya sambil marathon la dgn si #SofeaRos ni. Hihi.. Makanan tak sempat nak jadi lemak.

Apa pun hari raya mestilah sambut dengan meriahkan. Tahun ni tema Biru+Pink. Baju pun beli dekat Ampang Park Mall. Mak mertua belanja. Terima Kasih Mommy. Belanja lah tiap2 tahun ya.

Nak bagi diam seminit pun susah..
Kaftan Set by : Sofearos Signature
Family kecil saya
Suruh bergambar je pun.. Gaya menangis mcm kena suruh gosok gigi.. 
Ha mcmni kan bagus..
Akhirnya satu gambar family, yang agak sempurna..
Inilah Pak & Mak Mertua aku..
Sayang sama kelaurga sendiri
Tiga bunga kesayangan Ashraf Amir .. ceewahhh
Dapat capture satu gambar je tengah bersalaman..
Part aku salam takde.. Drama air mata mase tu..
Lepas je salam2 ni.. Terus shoot ke Bentong,Pahang. Kampung Pak mertua. Satu hari beraya di Pahang. Sampai Putrajaya balik almost 9PM. Sgt jam on that day. First raya la katakan. Alhamdulillah, SR sgt behave dalam kereta. Tapi tak berapa nak behave bila turun kereta. Pantang nampak tanah, terus berlari.

Raya pertama ni seronok, kalau beraya rumah saudara mesti juadah sampai tak cukup meja. Macam2 ada. Dari appetizer, main menu & dessert some complete. Makan lah kau sampai kembung. Hihihi.. Macam mana raya korang? Mestilah seronok jugak kan?..

Oklah ini dulu entry raya pertama. Esok kalau free aku share pasal raya kedua pulak. 

Love,
Aina Ma'at

Monday, 30 May 2016

Jamu Serbuk Asli Tradisional

Salam Sayang..

Hye semua.. Amboi lama betul tak update blog. Ok hari ni nak update pasal jamu. Terima kasih kepada pembaca terutama ibu2 sekalian. Entry ni aku buat sebab ramai yang tanya aku pasal jamu apa yang aku amalkan semasa berpantang dan sekarang. 

Aku tak beli jamu2 yang berada di pasaran skrg. Jamu2 semua nenek yang provide dari pilis, param, jamu makan dan air kunyit. Air kunyit dan jamu serbuk memang dah makan dari zaman anak dara lagi. Tak berani nak makan kapsul2 tu. Takut..

Hari ini aku buat entry ni, aku dah pun jual banyak kepada rakan blog, rakan facebook dan sahabat handai. Mula2 nak jual suka2 je dekat rakan terdekat, tapi disebabkan permintaan tinggi, aku decide share dekat blog ni la.

Meh sini baca aku nak share apa kebaikan jamu serbuk tradisional ni. Jamu Asli Tradisional  adalah hasil gabungan akar2 kayu tradisional yang diadun menjadi minuman dari zaman moyang cicit sepupu sepapat semualah. Kami sekeluarga amalan pemakanan jamu sehingga ke hari ini. Khasiat die, untuk membantu lelaki dan wanita menjaga kesihatan tubuh badan luaran dan dalaman terutamanya.

Antara ramuan yang nenek aku beritahu, manjakani, kayu serapat, daun cina, kacip fatimah dan lain2 lagi herba terpilih. Jamu Asli Tradisional ni berlainan dari jamu2 yang berada di pasaran. Sebab apa die lain? Sebab nenek aku buat sendiri ( Hand made ) la orang jawa cakap. Hahahaha.. 100% bahan asli dan tiada langsung bahan penyawet.

Semua customer aku yang order, aku akan amalkan order, then bayar dan aku gtaw nenek aku soh buat. So, customer akan dapat fresh2.. hihi.. Jamu ini boleh diamalkan oleh semua lapisan masyarakat.

Ramuan Yang Digunakan.. 

Sini aku share khasiat dalam point, senang sikit nak bace:

* Melancarkan peredaran darah
* Meningkatkan metabolisme badan
* Menyegarkan badan letih lesu
* Membuang angin dlm badan
* Mengeratkan hubungan intim suami isteri
* Melangsingkan badan
* Membuang air berlebihan dalam badan
* Melegakan keputihan
* Melancarkan kitaran haid
* Menambahkan cengkeman vagina

KHAS UNTUK WANITA - SILA BACA DI BAWAH

- Menambahkan keserian wajah kerana jamu ini dapat membantu supaya urat saraf kite berfungsi dengan baik,
- Mengetatkan Vagina
- Menambahkan susu badan bagi yang menyusui anak
- Melangsingkan badan dengan kadar segera bagi wanita yang dlm pantang/lepas bersalin.

Cara Pengambilan:

2 sudu teh - Campur dengan air suam2 sikit dan minum. 
2 kali sehari - sekali pagi before breakfast. Sekali sebelum tidur.
*** If puasa boleh ambil sebelum sahur. Biar badan cerdas dan bertenaga!!!!

Note: Nak minum sekali sehari pun boleh.... :)

Harga
100 Gram : RM35.00


Follow Instagram : @jamuaslitradisional

Love, 
Aina Ma'at

Sunday, 1 May 2016

Ulser Mulut Pada Mulut Anak Bawah 2 Tahun | Kesian Sofea Ros

Salam Sayang..

Ulser? hampir semua orang pernah mengalaminya kan? kalau berlaku dekat kalangan dewasa itu mungkin normal. Tapi berlaku dekat baby bawah 2 tahun.. Pilu sangat rasa hati.

Itu yang terjadi dekat Sofea bulan lepas. "Mommy so sorry sofea, mungkin ade mommy terlepas pandang. Sebak mommy tengok awak tak blh mengusu, makan dan aktif". 

Before hari kejadian mmg tek perasan pon ade ulser dlm mulut sofea. Sbb die mengusu semua macam biasa, tapi kuantiti kurang. Dalam hati mungkin sebab sofea kenyang. Then malam2 asyik merengek je. Yang paling ketara mase nak BRUSH teeth, melalak mcm sakit sgt je gosok gigi tu. Sorry syg, mase tu mommy tak perasan ade ulser dlm mulut.

Pagi kejadian baru aku perasan ade ulser dlm mulut, bukan sikit2 mcm kita selalu kena tu.. Tapi byk Ya Allah, atas lidah, tepi pipi, bawah bibir.. mengalir air mate weiiii... Kesian sgt dekat baby.. Pagi tu aku tak pergi kerja, terus bawak sofea pergi hospital. Hospital terdekat mase tu KPJ Selangor (dekat dgn office). Mase tu non stop awak menangis. Aku nak bagi susu pon sofea refuse. Maybe sbb sakit sgt dlm mulut tu.

13 APRIL 2016 - 1 TAHUN 1 BULAN

Mase ni OTW nak pergi kerja.. Kena ambil EL dan bwk Sofea pergi KPJ

Sofea admitted dekat KPJ Selangor sbb doctor nak monitor. Nak bawak balik boleh, tapi kesian lah malam2 nanti nangis2 je. Before maghrib, bwk sofea jalan2 dekat lobby hospital sbb die dah boring ddk dlm bilik je dari pagi.

Takde playground, main dekat kerusi urut pon bolehlah sofea.

Malam pulak die dah start menangis

Malam pertama dekat hospital mmg sofea asyik menangis je. Sampai aku ni buntu tak tahu nak buat apa. Menyusu pon tak nak. Mujur dekat hospital, ade nurse tlg redakan, die bagi ubat kebas. ALOCLAIR SPRAY & Cream untuk redakan sakit Sofea. Lepas bagi ubat ni, nurse beritahu akan rasa kebas sikit dan rasa sakit tu kurang. Yezza, mmg betul after 5 minutes Sofea dah mula minta susu sampai tertidur. Alhamdulillah.

14 APRIL 2016

Tag letak dekat kaki, sbb nurse letak dekat tangan, Sofea dah pandai bukak.. :) 

Bangun pagi mood die OK sgt.. Bukak laptop nak tgok ELMO

Lepas mandi, breakfast menangis balik sebab nak menyusu sakit. Bagi makan pun taknak. Then panggi lah nurse bagi ubat. Doktor dtg jugak pagi tu nak cek dan Alhamdulillah ulser dah tak bengkak dan makin kecik.

Baru lepas mengusu, makin bubur dan ni tgh makan apple.

Syukur alhamdulillah masuk hari ke dua dekat hospital byk perubahan. Tak nangis sangat, menyusu pon dah kuat mcm selalu, makan pun ok. The next day dah boleh discharged. Doktor bagi bekalan ubat untuk sambung dekat rumah.

16 APRIL 2016

Dekat kampung Mommy

Discharged dari hospital, kami tak balik rumah tapi terus balik kampung sbb ade projeck baju raya nak settlekan. Even belum puasa lagi. HIHIHI


Kesimpulannya, aku kena lebih alert lagi hal2 atau makanan yang masuk dlm mulut anak. Tahap kebersihan dan lain2. Even dalaman mulut pon kena jage rapi.


Love, 
Aina Ma'at



Friday, 8 April 2016

Sofea Ros Dan Memberus Gigi

Salam Sayang..

Hari ni nak cerita sikit pengalaman menggosok gigi SR. Yes, pada mulanya dulu aku ambil mudah ye pasal benda ni, sebab aku rasa baby tak payah gosok gigi.. Hahaha.. kelakar betul.. Sebab tak de knowledge pasal benda ni so aku anggap tak lah penting.

SR tumbuh gigi awal taw, 4 bulan dah ade 2 batang gigi bawah. Dan makin hari makin cepat pulak die tumbuh. Tahan je la mase die ni mengigit mase menyusu. Pada mulanya aku just gosok2 je pakai kain. Just nak make sure gigi die bersih. Sampai la usia die setahun.

Sekarang umur die 1 tahun 1 bulan baru lah aku menggelupur nak belikan berus gigi dan ubat gigi sekali. Itupun sebab aku ade perasan gigi SR ade rosak sikit. Hahaha.. Lama jugak lah menggoogle jenis2 berus gigi dan ubat gigi yang sesuai untuk baby bawah 2 tahun. Yela salah beli nanti jadi masalah lain pulak. Lagi2 ubat gigi, make sure kena beli yang boleh dimakan/ditelan ya. Baby ni tak tahu lagi ludah ubat gigi tu. Dorang telan je.. Hahahhaa..

Pada mulanya agak payah nak suruh SR bukak mulut dan nak memberus gigi die.But then ok sebab setiap kali masa nak gosok gigi, aku dan cocos pun akan join gosok gigi sambil menyanyi. 'Bangun Pagi Gosok Gigi.. Cuci Muke.....bla..bla...bla". Hahaha.. SR pun happy dan gosok gigi dengan gembiranya.. (Kadang2 je gembira, yang tak kadang2 tu kena pakse jugak).. 

Dekat sini aku nak share berus gigi dan ubat gigi yang SR guna:

Beli dekat Mothercare , Alamanda Putrajaya
Brand : Jack N' Jill

Close Up Description - Tooth Brush Die

Kalau rajin bace la.. hahaaha

Beli perisa strawberry - Fav SR
For Baby make sure kandungannya is NATURAL ye..
Kena tengok betul2 ya.. Make Sure Safe to Swallow (Boleh Telan).
Buat ibu2 di luar sane.. Nak pastikan anak2 gosok gigi bukan tugas yang mudah ye. Even aku pun kadang2 give up jugak. But kite kena konsisten baru lah anak pun ikut dengan baik. Try la bukak video2 yang berkaitan dengan gosok gigi ke ape ke.. So, itu akan buat die suka gosok gigi.. InshaAllah..

Rajin gosok gigi.. Boleh senyum lebar hari2..
So, Mommy diluar sana please alert tentang gigi anak2 ye.. Walaupun masih bayi, BUT if dah tumbuh gigi sila lah jaga betul2. Macam aku ni kire lewat jugak lah.. Hope fully gigi SR tak teruk sgt rosak nya.

Maybe Mommy2 boleh share cara handle anak dekat ruangan komen. Sama2 kite kumpul ilmu.

Love,
Aina Ma'at

Friday, 1 April 2016

Kaftan Baby & Kids By SofeaRos Signature

Salam Sayang..

Wah.. Dah pun masuk bulan April 2016. Entry pertama bulan April ni.. Hihihi.. Ini je la masa nak update blog sebab SR dah nyenyak tidur.

Seperti tajuk entry dekat atas, Aku ade buat project baru dengan menggunakan brand SofeaRos Signature. Dan disebabkan brand pun nama anak, so produk yang dihasilkan ialah produk kanak-kanak iaitu Kaftan Baby & Kids.

Untuk kali ini konsep adalah pre order, dimana anda semua perlu book with payment dan aku akan proceed untuk jahit. 

Batch 1 ade 6 warna pilihan dan boleh mix & match antara baju dan kain. Teruja tak nak tengok sample baju. Jom terjah!!!

Off White
Baby Pink
Dusty Pink
Nude Gold
Jade/Nude Green
Royal Blue
Daripada enam warna di atas, korang jugak boleh mix antara baju dan kain. Cantik taw! Takdelah satu warna je. Headband pun korang boleh pilih nak warna apa. Set Kaftan ni include sekali dengan headband taw.. Syokkk Sgt.. Ni ha aku tepek antara contoh mix & match :

Off White + Nude Gold
Dusty Pink + Off White 
Cantik pulak match2 ni :) 
Jade/Nude Green + Dusty Pink
SR suka betul bila aku pakai kan Kaftan ni. Tak nak bukak.. Hai la anak. Material aku pakai Chiffon Stretchable. Chiffon yang tidak terlalu nipis & tidak terlalu tebal. Aku nak budak2 pakai selesa dan tak panas.

Eh Eh malu2 pulak
Ni ke bunga ros??
Ok dah siap nak g kenduri.. 
Ok pasal size pulak, aku sediakan sampai umur 5 tahun. Then dekat sini jugak aku tepek measurement table untuk korang rujuk.

Dalam Table
Ni pulak aku buat bagi memudahkan korang anggar ukuran
Kain
Ni pulak aku buat bagi memudahkan korang anggar ukuran
Baju
Batch 1 aku dah closed 31.03.2016 ETA 20-22 April 2016. TAPI bagi pembaca blog aku yang baru terjumpa pasal Kaftan Baby & Kids ni. Boleh Watsap aku and bagi kata laluan 'ainalista'.

So, dari situ aku tahu korang reader blog aku. Nak ikuti perkembangan terbaru SofeaRos Signature boleh follow :

Instagram : @sofearos_signature
Instagram Personal SR : @sofearos
Contact No : 019-2254405
Email : ainalista87@yahoo.com.my

Haa..Cepat2 la order sebelum raya ni. Nanti dah dekat nak raya baru tempah, sorry dah closed ya.. Hihihi

Love,
Aina Ma'at