Jom Buat Duit!!!!

Thursday, 2 February 2017

Pengalaman Hamil Anak ke Dua | Adik Sofea Ros

Salam Sayang..



Already February 2017. Cepat je mase berlalu dan kandungan pun dah berusia 27 Weeks. Alhamdullilah. Baru berkesempatan nak share dengan korang pasal second pregnancy ni. Betul la org cakap, mengandung ni lain2. Anak pertama lain, anak kedua lain, ketiga, keempat?? Hahaha.. Itu tak tahu lagi.. Hahahha..

Mula2 tahu diri ni pregnant, tak tahu nak describe my feeling mcm mana. Happy?Sedih?Tak ready? semua ade. Suami pulak happy je. Rezeki katanya. Setiap anak ada rezeki masing2. Bukannya aku tak happy, tapi benda tak jangka plus Sofea pun masih menyusu badan lagi. Mase dapat tahu pregnant, umur Sofea dalam 1 tahun 6 bulan. 

That time terus terfikir, nak kena stop breastfeed ke? Ya Allah kesian dekat sofea then we decided jumpa pakar dulu sebelum buat apa2 tindakan drastik. Selepas cek condition aku dan kandungan, doktor cakap still masih boleh menyusu macam biasa BUT if ade pendarahan, rasa kejang perut yang teramat sgt better stop slowly. Alhamdulillah sampai skrg Sofea masih menyusu badan walaupun susu bdn aku tak semeriah dlu. Ye la kandungan nak masuk 7 bulan, production makin kurang plus baby dalam perut pun dah makin membesar. 

Meh nak cerita sikit pasal pregnant kali ni. Aku cek UPT positive after 2 hari tak dtg period and tanpa jangka memang ade 2 line even satu lagi tu agak kabur. Tapi aku yakin aku memang pregnant. Malam tu jugak pergi klinik double cek dan after scan mmg confirm ade kantung baby. 1st trimester alahan sangat2 teruk. Double teruk mase pregnant Sofea dulu. 4 bulan tak boleh makan nasi, ikan, ayam dan semua yang berat2. 

Kalau aku paksa makan jugak memang tak sampai 5 minit aku akan muntahkan balik SEMUA... SEMUA ya. Pregnant usia 2 bulan berat makin turun ke 43 kg. Before pregnant 45 kg. Mase ni risau giler, try jugak makan sikit macam buah, ikan dan vitamin untuk support badan aku supaya lebih bertenaga. 

Alhamdulillah masuk bulan ke 4 selera makan makin pulih. Asyik nak makan lah pulak. Pregnant 6 Months berat 54.5kg. Terus doktor suruh minum air gula. Ahh sudah, takut diabetes or kencing manis. Hahahahha.. Tapi alhamdulillah semua normal. Kali ni aku dah rase pergerakan baby seawal 3 ke 4 bulan. Dah rase geli2 ade benda dalam perut. Hihihi..

Persiapan pulak as at now memang tak pyh risau sgt sebab brg2 Sofea dlu masih ade dan baru2 lagi. Tapi aku beli jugak sikit2 baju spare. Kali ni agak rileks dan tak gelabah sgt nak beli brg2 sebab dah ade pengalaman kan? Dulu terlebey excited sampai barang tak perlu pon aku beli. Dah membazir sebab tak pakai. Takpelah, kita belajar dari pengalaman.

Bakal kakak kepada Adik

If nak cerita pasal perubahan sikap Sofea, YES memang ade. Dia jadi terlalu sensitive, manja tapi masih boleh dikawal. Then mase baring2 dengan die aku akan cerita die nak jadik kakak and dlm perut ade baby. So, nanti keluar aku mintak die tlg jage sama2. Sekarang ni before tidur mesti die akan kiss perut aku dlu. Tapi bila datang meragam die, perut aku die tepuk2.. Alahai Sofea,,, Hahaha.. you still princess dekat hati Mommy. Don't worry.

Gambar mase nak pergi melawat abg dekat labuan.

Pasal jantina baby, inshaAllah Sofea akan dpt adik lelaki. Alhamdulillah.. Sebenarnya aku dan husband tak kisah pun pasal jantina anak, janji dia sihat2 je bila keluar nanti.


Oklah sekian dulu entry kali ni. Ade story lagi, nanti aku update lagi dekat blog ea. Harap korang semua doakanlah aku ye. Semoga dipermudahkan segala urusan dan selamat bersalin.

Love,

Aina Ma'at

No comments:

Post a Comment